Bejelentkezés

Ropogós báránycomb

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 60 dkg báránycomb, 8 dkg liszt, 2 db tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, petrezselyem, só
Ropogós báránycomb
Ropogós báránycomb

Elkészítés

A báránycombot nyolc egyforma nagyságú szeletre vágjuk, nagyon enyhén kiveregetjük és megsózzuk. Lisztbe, habart tojásba, majd zsemlemorzsába bundázzuk és bő, forró olajba téve mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A zöldpetrezselyem szárát eltávolítjuk, megmossuk, és tiszta asztalkendővel szárazra itatjuk. Kevés liszttel megszórjuk, vagy lisztbe mártjuk, ügyelve arra, hogy ne sok liszt tapadjon rá, és egy kisebb levesszűrőbe tesszük. A szűrőt a forró olajba merítjük, míg a petrezselyem kissé ropogóssá sült. Tálaláskor a frissen sütött burgonya mellé helyezzük a hússzeleteket, tetejére halmozzuk a rántott zöldpetrezselymet.

További hasonló receptek

Narancsos sült sonka
A sonkát lábasba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi és legkevesebb 6 órán át, de legjobb, ha egész éjszakán át áztatjuk, hogy véletlenül se legyen túl sós.
Másnap a vizet leöntjük, a húst leöblítjük. A lábasban friss vizet forralunk, és a sonkát belefektetjük, Annyi vízzel egészítjük ki, hogy a húst teljesen ellepje, és ráöntjük a tele bort is. A borsot a megtisztított, cikkekre vágott hagymával együtt beleszórjuk. A fölszeletelt zellert meg babérlevelet hozzáadjuk, és lefödve kis lángon, 2-2,5 óra alatt puhára főzzük.
A tűzről lehúzva a levében hűlni hagyjuk, majd le csöpögtetjük és leszárogatjuk. A bőrét késsel lefejtjük úgy, hogy vékony, belső fehér zsírja a húson maradjon. Utóbbit keresztben is, hosszában is nem túl mélyen bevágjuk.
A sonkát a mustárral vékonyan körbekenjük, a narancsokat jól megmossuk, és 2-3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A narancskarikákkal a húst beburkoljuk úgy, hogy gyümölcsszeletek kissé fedjék egymást; ezenkívül mindegyiket néhány szem szegfűszeggel a húsba nyomkodva rögzítjük.
A sonkát magas falú tepsibe fektetjük, és a mézzel körbekenjük, A maradék bort aláöntjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal(180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük, közben levével gyakorta meglocsoljuk. A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, majd deszkára tesszük. Nagyjából középen, a csont mentén kettéhasítjuk. A csontot a húsról ügyesen kifejtjük. Az így kapott két húsdarabot a hozzá képzelt csontra merőlegesen fölszeleteljük. (Ha a csonttal párhuzamosan szeletelnénk, szálkás-rágós lenne, és szétesne.) Hidegen, melegen egyaránt finom.
Húsvéti sonka
Hagyományos húsvéti sonka: Sonkapác 10 liter vizet felfőzünk, az alábbi fűszereket beleszórjuk és még legalább jó fél órát főzzük. 80 dkg só, ( az eredeti receptben 10 dkg salétromsó is szerepel, de én kihagyom, mivel a só is tartósít, aki gondolja helyettesítheti borkőporral) 5 fej fokhagyma 1 csomag koriander mag 1/2 marék egész fekete bors 10 szem szegfűszeg 10 szem szegfűbors 10 db babérlevél Ezeket fedő alatt jól megfőzni, legalább fél órán keresztül. Főzés után kitenni hidegre, kihűtjük, a fokhagymát kiszedni belöle, a többi fűszert bennehagyni. Amikor teljesen kihűlt a 10 kilós sonkát csont nélkül beletenni és 30 napon keresztül mindennap megforgatni, majd spárgával betekerni, megfüstölni és szellős helyen tartani. Főzés előtt meleg vízbe kell áztatni este, majd reggel tiszta hideg vízbe feltesszük főzni. A főzővízben hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a spárgát levágjuk róla, hidegre tesszük és szeletelhetjük.
Paradicsomos,fokhagymás halszeletek,kapribogyókkal
Egy serpenyőben 3 kanál olajat forrósítunk, a hagymát és a fokhagymát megsütjük rajta a paradicsom kockákkal együtt. Hozzáadjuk a citromlevet és a vajat. Belekeverjük a petrezselymet, fűszerezzük sóval, borssal. Félretesszük és melegen tartjuk, de nem szabad forrnia. Keverjük össze a lisztet és a cseresznyepaprikát, sózzuk és borsozzuk meg. Forgassuk bele a tengeri hal szeleteket, majd egy serpenyőben a maradék olaj felén süssük 4 percig az egyik oldalán, majd fordítsuk meg és süssük 2 percig a másik oldalon. Papírtörlővel bélelt tányérra tegyük. A sügért/harcsát forgassuk a lisztbe, majd a serpenyőben a maradék olajban süssük elő a szeleteket. A paradicsomos szósszal tálaljuk, díszítsük petrezselyemmel, citrommal.
Garnélás-halas pite
A krumplit meghámozzuk, kevés vízben puhára főzzük. A vizet öntsük le róla, 12 dk vajjal törjük át, sózzuk, borsozzuk, 3 dl tejjel keverjük habosra és tegyük félre. Közben a halat kockázzuk fel, 4 dl tejet forraljuk fel egy nagy serpenyőben. Amikor forrni kezd tegyük bele a halat, a hagymát és babérlevelet, fedjük le és főzzük 6-8 percig. A halat tegyük tányérra. 12 dkg vajat olvasszunk fel egy serpenyőben, keverjük bele a lisztet, pár percig kevergessük, majd engedjük fel a maradék tejjel és keverjük simára. Folyamatosan keverve sűrű besamelt főzünk belőle, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá szerecsendiót is, végül a petrezselyem zöldet is keverjük hozzá. A halat egyenletesen osszuk el egy tűzálló tál alján, szórjuk rá a garnélát, helyezzük el a tojásokat rajta. A besamellt öntsük a tálba, egyenletesen fedje be a már benne lévőket, majd kanalazzuk rá a krumplipürét. A tetejét kócoljuk fel egy villával, a maradék vajat daraboljuk fel és szórjuk a tetejére. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarna.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés