Bejelentkezés

Skandináv halpogácsa

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
0

Hozzávalók

  • 4 nagy adaghoz
  • A halpogácsa 60 dkg fehér húsú halfilé 2 szál újhagyma vékonyra karikázva 2 tojás 1 dl főzőtejszín 2 ek finomra vágott friss tárkony (szükség esetén szárított) 3 ek finomra vágott petrezselyem fél citrom leve 2 púpozott evőkanál liszt
  • A mártás: 1 ek apróra kockázott csemegeuborka 1 tk apróra vágott kapribogyó 2 dl majonéz 3 ek tejföl 1 tk dijoni mustár 1 tk currypor 2 ek finomra vágott snidling 2 ek finomra vágott friss tárkony (ha megoldhatatlan, akkor petrezselyem) 2 ek reszelt sárgarépa 1 ek citromlé só, bors
  • A sütéshez: 3 dkg vaj olaj
  • A köret: 1 kg aprószemű krumpli egészben megfőzve 5 dkg vaj 4 ek finomra vágott kapor
Skandináv halpogácsa
Skandináv halpogácsa

Elkészítés

1. A mártással kezdjük: egy tálban keverje össze a majonézt az apróra vágott uborkával és kaprival, adja hozzá a többi hozzávalót, alaposan keverje el. Végül sózza, borsozza, és tálalásig tegye a hűtőbe.

2. Jöhet a halpogácsa: A halfiléket éles késsel vágja apró darabkákra, a kemény húsú halakkal sokkal könnyebb dolga lesz, mint a mállósakkal.

3. A feldarabolt halhoz adja hozzá az újhagymát, az elkevert tojásokat, a tejszínt, a zöldfűszereket és a citromlevet, az egészet óvatosan, de alaposan keverje össze. Most mehet bele a liszt, 2 tk só és szűk 1 tk bors. Ezzel is keverje el.

4. Készítsen elő két nagy, lapos edényt, az egyikben sül majd a hal, a másikban a krumpli. A krumpli alá dobja az 5 dkg vajat, a halpogácsák alá pedig a vaj+olaj keveréket, nem kell sok, nem bő olajban sül.

5. A megfőtt egész krumplikat kezdje el közepes lángon pirítani a vajon, a cél az, hogy mire a halpogácsák is kisülnek, aranybarnára piruljon. Ha elkészült, tálalás előtt szórja meg a felaprított kaporral.

6. A halas masszából a keze és egy evőkanál segítségével formázzon pingponglabdányi adagokat, tegye a serpenyőbe, ott a kanállal enyhén lapítsa el. Oldalanként 4-4 percre van szükségük közepes lángon.

http://divany.hu/

Megjegyzés

Koncz Petra foto/recept

További hasonló receptek

Báránypörkölt laskatésztával
A húst kicsontozzuk, és felkockázzuk, a hagymát, paprikát és a paradicsomot felaprítjuk. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a húst és a csontot, majd párolni kezdjük. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Amikor zsírjára sült, megpaprikázzuk, és vízzel felengedjük, majd készre főzzük.
A laskatésztát kifőzzük és a pörkölthöz tálaljuk.
Húsvéti sonka
Hagyományos húsvéti sonka: Sonkapác 10 liter vizet felfőzünk, az alábbi fűszereket beleszórjuk és még legalább jó fél órát főzzük. 80 dkg só, ( az eredeti receptben 10 dkg salétromsó is szerepel, de én kihagyom, mivel a só is tartósít, aki gondolja helyettesítheti borkőporral) 5 fej fokhagyma 1 csomag koriander mag 1/2 marék egész fekete bors 10 szem szegfűszeg 10 szem szegfűbors 10 db babérlevél Ezeket fedő alatt jól megfőzni, legalább fél órán keresztül. Főzés után kitenni hidegre, kihűtjük, a fokhagymát kiszedni belöle, a többi fűszert bennehagyni. Amikor teljesen kihűlt a 10 kilós sonkát csont nélkül beletenni és 30 napon keresztül mindennap megforgatni, majd spárgával betekerni, megfüstölni és szellős helyen tartani. Főzés előtt meleg vízbe kell áztatni este, majd reggel tiszta hideg vízbe feltesszük főzni. A főzővízben hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a spárgát levágjuk róla, hidegre tesszük és szeletelhetjük.
Házi tojáslikőr
1. A tejet – lehetőleg fém – vízzel kiöblített lábosba öntjük. A vaníliarudat felhasítva kinyomkodjuk kicsit, majd a rudat meg a kinyomott naftát beletesszük a tejbe és felforraljuk. A tűzről levéve az 5 dkg kristálycukrot elkeverjünk benne, és hagyjuk kihűlni. 2. A tojássárgákat a 10 dkg porcukorral és a 2 csomag vaníliás cukorral legalább 10 percig keverjük gépi habverővel. 3. A kihűlt tejből a vaníliát kivesszük és kézi habverő segítségével a tojásmasszához keverjük, majd lassan(!) hozzáadjuk az alkoholt, amit szintén elkeverünk benne. Fontos apránként adagolni az alkoholt folyamatos keverés mellett, mert összeránthatja az anyagot. Ha akad otthon, 1-2 evőkanál rummal is ízesíthetjük. 4. Ezekután üvegbe töltjük (nem műanyagba), és jól lezárjuk. Erre a célra szörpös, boros vagy más, üvegből készült röviditalos palack is megfelel. 3 nap után már eléggé összeérik és iható, finom krémes, de ha biztosra akarunk menni, akkor hagyjuk 1-2 hétig állni és 2 naponta rázzuk össze.
Húsvéti fonott kalács
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és 2 tk cukorral elkeverjük. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, maradék cukrot, vaníliacukrot, sót, egész tojásokat és a puha vajat az élesztős tejjel sima tésztává dagasztjuk, és kb. 1 órát kelesztjük. Szilikon ecset használatával a kalácsokat felvert tojással megkenjük, tetejükre szeletelt mandulát szórunk. Forró sütőben kb. 25 percig (függ a mérettől) sütjük.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés