Bejelentkezés

Skandináv halpogácsa

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
0

Hozzávalók

  • 4 nagy adaghoz
  • A halpogácsa 60 dkg fehér húsú halfilé 2 szál újhagyma vékonyra karikázva 2 tojás 1 dl főzőtejszín 2 ek finomra vágott friss tárkony (szükség esetén szárított) 3 ek finomra vágott petrezselyem fél citrom leve 2 púpozott evőkanál liszt
  • A mártás: 1 ek apróra kockázott csemegeuborka 1 tk apróra vágott kapribogyó 2 dl majonéz 3 ek tejföl 1 tk dijoni mustár 1 tk currypor 2 ek finomra vágott snidling 2 ek finomra vágott friss tárkony (ha megoldhatatlan, akkor petrezselyem) 2 ek reszelt sárgarépa 1 ek citromlé só, bors
  • A sütéshez: 3 dkg vaj olaj
  • A köret: 1 kg aprószemű krumpli egészben megfőzve 5 dkg vaj 4 ek finomra vágott kapor
Skandináv halpogácsa
Skandináv halpogácsa

Elkészítés

1. A mártással kezdjük: egy tálban keverje össze a majonézt az apróra vágott uborkával és kaprival, adja hozzá a többi hozzávalót, alaposan keverje el. Végül sózza, borsozza, és tálalásig tegye a hűtőbe.

2. Jöhet a halpogácsa: A halfiléket éles késsel vágja apró darabkákra, a kemény húsú halakkal sokkal könnyebb dolga lesz, mint a mállósakkal.

3. A feldarabolt halhoz adja hozzá az újhagymát, az elkevert tojásokat, a tejszínt, a zöldfűszereket és a citromlevet, az egészet óvatosan, de alaposan keverje össze. Most mehet bele a liszt, 2 tk só és szűk 1 tk bors. Ezzel is keverje el.

4. Készítsen elő két nagy, lapos edényt, az egyikben sül majd a hal, a másikban a krumpli. A krumpli alá dobja az 5 dkg vajat, a halpogácsák alá pedig a vaj+olaj keveréket, nem kell sok, nem bő olajban sül.

5. A megfőtt egész krumplikat kezdje el közepes lángon pirítani a vajon, a cél az, hogy mire a halpogácsák is kisülnek, aranybarnára piruljon. Ha elkészült, tálalás előtt szórja meg a felaprított kaporral.

6. A halas masszából a keze és egy evőkanál segítségével formázzon pingponglabdányi adagokat, tegye a serpenyőbe, ott a kanállal enyhén lapítsa el. Oldalanként 4-4 percre van szükségük közepes lángon.

http://divany.hu/

Megjegyzés

Koncz Petra foto/recept

További hasonló receptek

Narancsos sült sonka
A sonkát lábasba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi és legkevesebb 6 órán át, de legjobb, ha egész éjszakán át áztatjuk, hogy véletlenül se legyen túl sós.
Másnap a vizet leöntjük, a húst leöblítjük. A lábasban friss vizet forralunk, és a sonkát belefektetjük, Annyi vízzel egészítjük ki, hogy a húst teljesen ellepje, és ráöntjük a tele bort is. A borsot a megtisztított, cikkekre vágott hagymával együtt beleszórjuk. A fölszeletelt zellert meg babérlevelet hozzáadjuk, és lefödve kis lángon, 2-2,5 óra alatt puhára főzzük.
A tűzről lehúzva a levében hűlni hagyjuk, majd le csöpögtetjük és leszárogatjuk. A bőrét késsel lefejtjük úgy, hogy vékony, belső fehér zsírja a húson maradjon. Utóbbit keresztben is, hosszában is nem túl mélyen bevágjuk.
A sonkát a mustárral vékonyan körbekenjük, a narancsokat jól megmossuk, és 2-3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A narancskarikákkal a húst beburkoljuk úgy, hogy gyümölcsszeletek kissé fedjék egymást; ezenkívül mindegyiket néhány szem szegfűszeggel a húsba nyomkodva rögzítjük.
A sonkát magas falú tepsibe fektetjük, és a mézzel körbekenjük, A maradék bort aláöntjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal(180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük, közben levével gyakorta meglocsoljuk. A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, majd deszkára tesszük. Nagyjából középen, a csont mentén kettéhasítjuk. A csontot a húsról ügyesen kifejtjük. Az így kapott két húsdarabot a hozzá képzelt csontra merőlegesen fölszeleteljük. (Ha a csonttal párhuzamosan szeletelnénk, szálkás-rágós lenne, és szétesne.) Hidegen, melegen egyaránt finom.
Tojáskrém uborkával
Vágjuk finomra a hagymát és az uborkát. A tojást főzzük keményre és hámozzuk meg. A összevágott tojást keverjük el a túróval, mustárral és a fűszerekkel. Ha nem lenne elég krémes, egy kanál tejföllel vagy joghurttal lazíthatjuk. Keverjük bele a hagymát és az uborkát is. Legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy összeérhessenek az ízei.
Garnélás-halas pite
A krumplit meghámozzuk, kevés vízben puhára főzzük. A vizet öntsük le róla, 12 dk vajjal törjük át, sózzuk, borsozzuk, 3 dl tejjel keverjük habosra és tegyük félre. Közben a halat kockázzuk fel, 4 dl tejet forraljuk fel egy nagy serpenyőben. Amikor forrni kezd tegyük bele a halat, a hagymát és babérlevelet, fedjük le és főzzük 6-8 percig. A halat tegyük tányérra. 12 dkg vajat olvasszunk fel egy serpenyőben, keverjük bele a lisztet, pár percig kevergessük, majd engedjük fel a maradék tejjel és keverjük simára. Folyamatosan keverve sűrű besamelt főzünk belőle, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá szerecsendiót is, végül a petrezselyem zöldet is keverjük hozzá. A halat egyenletesen osszuk el egy tűzálló tál alján, szórjuk rá a garnélát, helyezzük el a tojásokat rajta. A besamellt öntsük a tálba, egyenletesen fedje be a már benne lévőket, majd kanalazzuk rá a krumplipürét. A tetejét kócoljuk fel egy villával, a maradék vajat daraboljuk fel és szórjuk a tetejére. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarna.
Görög körözött fetával
A tojást megfőzzük, a feta sajtot villával összetörjük. Miután a tojás megfőtt, apró kockákra vágjuk, azután hozzákeverjük a görög joghurtot és a snidlinget, és a feta sajtot. A végén hozzá keverjük a borsot. Jó étvágyat kívánunk! Kali Orexi!

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés