Bejelentkezés

Skandináv halpogácsa

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
0

Hozzávalók

  • 4 nagy adaghoz
  • A halpogácsa 60 dkg fehér húsú halfilé 2 szál újhagyma vékonyra karikázva 2 tojás 1 dl főzőtejszín 2 ek finomra vágott friss tárkony (szükség esetén szárított) 3 ek finomra vágott petrezselyem fél citrom leve 2 púpozott evőkanál liszt
  • A mártás: 1 ek apróra kockázott csemegeuborka 1 tk apróra vágott kapribogyó 2 dl majonéz 3 ek tejföl 1 tk dijoni mustár 1 tk currypor 2 ek finomra vágott snidling 2 ek finomra vágott friss tárkony (ha megoldhatatlan, akkor petrezselyem) 2 ek reszelt sárgarépa 1 ek citromlé só, bors
  • A sütéshez: 3 dkg vaj olaj
  • A köret: 1 kg aprószemű krumpli egészben megfőzve 5 dkg vaj 4 ek finomra vágott kapor
Skandináv halpogácsa
Skandináv halpogácsa

Elkészítés

1. A mártással kezdjük: egy tálban keverje össze a majonézt az apróra vágott uborkával és kaprival, adja hozzá a többi hozzávalót, alaposan keverje el. Végül sózza, borsozza, és tálalásig tegye a hűtőbe.

2. Jöhet a halpogácsa: A halfiléket éles késsel vágja apró darabkákra, a kemény húsú halakkal sokkal könnyebb dolga lesz, mint a mállósakkal.

3. A feldarabolt halhoz adja hozzá az újhagymát, az elkevert tojásokat, a tejszínt, a zöldfűszereket és a citromlevet, az egészet óvatosan, de alaposan keverje össze. Most mehet bele a liszt, 2 tk só és szűk 1 tk bors. Ezzel is keverje el.

4. Készítsen elő két nagy, lapos edényt, az egyikben sül majd a hal, a másikban a krumpli. A krumpli alá dobja az 5 dkg vajat, a halpogácsák alá pedig a vaj+olaj keveréket, nem kell sok, nem bő olajban sül.

5. A megfőtt egész krumplikat kezdje el közepes lángon pirítani a vajon, a cél az, hogy mire a halpogácsák is kisülnek, aranybarnára piruljon. Ha elkészült, tálalás előtt szórja meg a felaprított kaporral.

6. A halas masszából a keze és egy evőkanál segítségével formázzon pingponglabdányi adagokat, tegye a serpenyőbe, ott a kanállal enyhén lapítsa el. Oldalanként 4-4 percre van szükségük közepes lángon.

http://divany.hu/

Megjegyzés

Koncz Petra foto/recept

További hasonló receptek

Pikáns nyúlbecsinált, petrezselymes burgonyával
A felaprózott hagymákat olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt nyulat, és fehéredésig sütjük. Ekkor sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vízzel,ízesítjük, és készre pároljuk. A főzési idő vége felé beletesszük a gyöngyhagymát, a felkockázott paprikákat, a kakukkfüvet és a petrezselymet is. Végül a keményítővel besűrűsítjük,és a petrezselymes krumplival tálaljuk
Húsvéti bárányleves
A bárányhúst megmosom, kis darabokra aprítom, majd leszikkasztom. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, ezután a tűzről lehúzva, elkeverem benne a pirospaprikát. Ráöntök két evőkanál vizet, és a tűzre visszatéve, ráteszem a húsdarabokat. Folytonos keverés közben megpörkölöm, megsózom, ezután pedig kétliternyi vízzel felöntöm. Beleteszem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, meghintem törött fekete borssal, és a húst puhára főzöm. A lisztet a tejföllel simára keverem, majd a forrásban lévő levest behabarom. Ismét felforralom, végül a megmosott, lecsöpögtetett, és nagyon finomra metélt kaporral meghintve, azonnal tálalom. (Aki szereti a tárkonyt, az ne kaporral, hanem tárkonnyal fűszerezze, és kevés citromlével, csipetnyi cukorral tegye még pikánsabbá a leves ízét.)
Tojáskrém uborkával
Vágjuk finomra a hagymát és az uborkát. A tojást főzzük keményre és hámozzuk meg. A összevágott tojást keverjük el a túróval, mustárral és a fűszerekkel. Ha nem lenne elég krémes, egy kanál tejföllel vagy joghurttal lazíthatjuk. Keverjük bele a hagymát és az uborkát is. Legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy összeérhessenek az ízei.
Narancsos sonka
A félig főtt sonkát felszeleteljük. A tűzálló tálba úgy állítjuk be a szeleteket, mintha a sonka egy darabban lenne, a bőrős felével felfelé. 3 narancsot meghámozunk (a belső fehér héját is gondosan leszedjük), és a gerezdeket kockákra vágjuk. A sonkát körbe rakjuk a narancskockákkal. A maradék két narancsot félbevágjuk, levét kicsavarjuk, és elkeverjük a vörösborral, a mustárral, a szegfűszeggel, kis cukorral és borssal, majd egy teáskanálnyi reszelt sárga narancshéjat is hozzákeverünk. Ezzel a mártással úgy öntjük le a sonkát, hogy a szeletek közé is csurogjon belőle. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a sonkába beleszúrt villa könnyedén kihúzható. Időnként saját levével locsoljuk. Ha a sonka már teljesen puha, akkor a tál tetejét levéve, pirosra pirítjuk. (Vigyázzunk, mert a narancslétől és cukortól hamar pirul.) Ha cserépedényben készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre megfőzni, hanem a beáztatott cserépedénybe téve a mártással leöntjük, és hideg sütőbe tolva, takaréklángon 2 és fél-3 óra hosszat sütjük. A narancsdarabkákat csak a sütés befejezése előtt fél órával tesszük hozzá. Rendkívül finom, pikáns étel, amely mellé burgonyapüré illik leginkább, de kínálhatjuk burgonyafánkkal is.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés