Bejelentkezés

Garnélás-halas pite

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
0

Hozzávalók

  • 1,5 kg krumpli,15 + 15 dk vaj/margarin, 1,5 l tej, 1,4 kg fehér húsú hal, /ha mód van rá, akkor 60 dkg legyen füstölt/, 1 hagyma, cikkekre vágva , 14 dkg liszt , 20 dkg garnélarák , 6 kemény tojás negyedekre vágva , petrezselyem levél apróra vágva , babérlevél, szerecsen dió reszelve, só, bors
Garnélás-halas pite
Garnélás-halas pite

Elkészítés

A krumplit meghámozzuk, kevés vízben puhára főzzük. A vizet öntsük le róla, 12 dk vajjal törjük át, sózzuk, borsozzuk, 3 dl tejjel keverjük habosra és tegyük félre.

Közben a halat kockázzuk fel, 4 dl tejet forraljuk fel egy nagy serpenyőben. Amikor forrni kezd tegyük bele a halat, a hagymát és babérlevelet, fedjük le és főzzük 6-8 percig. A halat tegyük tányérra.

12 dkg vajat olvasszunk fel egy serpenyőben, keverjük bele a lisztet, pár percig kevergessük, majd engedjük fel a maradék tejjel és keverjük simára. Folyamatosan keverve sűrű besamelt főzünk belőle, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá szerecsendiót is, végül a petrezselyem zöldet is keverjük hozzá.
A halat egyenletesen osszuk el egy tűzálló tál alján, szórjuk rá a garnélát, helyezzük el a tojásokat rajta. A besamellt öntsük a tálba, egyenletesen fedje be a már benne lévőket, majd kanalazzuk rá a krumplipürét. A tetejét kócoljuk fel egy villával, a maradék vajat daraboljuk fel és szórjuk a tetejére. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarna.

További hasonló receptek

Ananászos sonka
Előkészítés: a kötözött sonkáról lebontom a köteléket és felszeletelem. Az ananászbefőttet leszűröm. A lisztet és a tejszínt simára keverem. A sonkaszeleteket tűzálló tálban vagy tepsiben egymás mellé fektetem.
Elkészítése: serpenyőbe öntöm a lisztes tejszínt, hozzáöntök 1 dl ananászlevet, beleszórom a fűszereket, és kevergetve felforralom. Sűrűre főzöm, ezután hozzákeverem a tormát és beleteszem az ananászkockákat, de már nem forralom, csak jól összekeverem. A tepsibe rakott sonkaszeletekre egyenletesen felkenem a mártást, és a tepsit az előmelegített forró sütőbe teszem annyi időre, amíg színesedni nem kezd a teteje.
Tormás csülök
Az előző nap hidegvízben áztatott csülköket kuktába tesszük, és 5dl vizet ráöntve puhárafőzzük, hogy a csontja kicsússzon belőle. Kicsontozzuk, és a bőrével együtt csíkokra vágjuk.Megkóstoljuk, ha nagyon sós felöntjük kevés vízzel, vagy félretesszük a felét és a maradékotvízzel felhígítjuk. (Az eltett, hűtőszekrényben tárolt füstölthús-lé sokáig eláll, és jó ízesítőleves vagy mártás készítéséhez.) Az olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük 2dl-nyicsülöklével. Állandó keverés közben sűrűre főzzük, majd ízesítjük borecettel és a közbenlereszelt tormával. Belekeverjük a tejfölt és a mandulát, jól felforraljuk, majd megkóstoljuk.Ha szükséges, csipetnyi cukorral megszórjuk. Melegen tartjuk. Tálalás előtt előmelegítünk egy tálat, közepére halmozzuk a csülökhúst, köré rakunk sós vízben főtt burgonyát, majd ameleg mártást rácsorgatjuk a tetejére. Kevés reszelt tormával és tejföllel díszítjük,,
Paradicsomos,fokhagymás halszeletek,kapribogyókkal
Egy serpenyőben 3 kanál olajat forrósítunk, a hagymát és a fokhagymát megsütjük rajta a paradicsom kockákkal együtt. Hozzáadjuk a citromlevet és a vajat. Belekeverjük a petrezselymet, fűszerezzük sóval, borssal. Félretesszük és melegen tartjuk, de nem szabad forrnia. Keverjük össze a lisztet és a cseresznyepaprikát, sózzuk és borsozzuk meg. Forgassuk bele a tengeri hal szeleteket, majd egy serpenyőben a maradék olaj felén süssük 4 percig az egyik oldalán, majd fordítsuk meg és süssük 2 percig a másik oldalon. Papírtörlővel bélelt tányérra tegyük. A sügért/harcsát forgassuk a lisztbe, majd a serpenyőben a maradék olajban süssük elő a szeleteket. A paradicsomos szósszal tálaljuk, díszítsük petrezselyemmel, citrommal.
Narancsos sült sonka
A sonkát lábasba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi és legkevesebb 6 órán át, de legjobb, ha egész éjszakán át áztatjuk, hogy véletlenül se legyen túl sós.
Másnap a vizet leöntjük, a húst leöblítjük. A lábasban friss vizet forralunk, és a sonkát belefektetjük, Annyi vízzel egészítjük ki, hogy a húst teljesen ellepje, és ráöntjük a tele bort is. A borsot a megtisztított, cikkekre vágott hagymával együtt beleszórjuk. A fölszeletelt zellert meg babérlevelet hozzáadjuk, és lefödve kis lángon, 2-2,5 óra alatt puhára főzzük.
A tűzről lehúzva a levében hűlni hagyjuk, majd le csöpögtetjük és leszárogatjuk. A bőrét késsel lefejtjük úgy, hogy vékony, belső fehér zsírja a húson maradjon. Utóbbit keresztben is, hosszában is nem túl mélyen bevágjuk.
A sonkát a mustárral vékonyan körbekenjük, a narancsokat jól megmossuk, és 2-3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A narancskarikákkal a húst beburkoljuk úgy, hogy gyümölcsszeletek kissé fedjék egymást; ezenkívül mindegyiket néhány szem szegfűszeggel a húsba nyomkodva rögzítjük.
A sonkát magas falú tepsibe fektetjük, és a mézzel körbekenjük, A maradék bort aláöntjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal(180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük, közben levével gyakorta meglocsoljuk. A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, majd deszkára tesszük. Nagyjából középen, a csont mentén kettéhasítjuk. A csontot a húsról ügyesen kifejtjük. Az így kapott két húsdarabot a hozzá képzelt csontra merőlegesen fölszeleteljük. (Ha a csonttal párhuzamosan szeletelnénk, szálkás-rágós lenne, és szétesne.) Hidegen, melegen egyaránt finom.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés