Bejelentkezés

Tormás csülök

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
0

Hozzávalók

  • 2 kicsi füstölt csülök, 1 tormagyökér, 2dl tejföl, ízlés szerint borecet, 2 evőkanál olaj, 1evőkanál liszt, csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 1 evőkanál darált mandula.
Tormás csülök
Tormás csülök

Elkészítés

Az előző nap hidegvízben áztatott csülköket kuktába tesszük, és 5dl vizet ráöntve puhárafőzzük, hogy a csontja kicsússzon belőle. Kicsontozzuk, és a bőrével együtt csíkokra vágjuk.Megkóstoljuk, ha nagyon sós felöntjük kevés vízzel, vagy félretesszük a felét és a maradékotvízzel felhígítjuk. (Az eltett, hűtőszekrényben tárolt füstölthús-lé sokáig eláll, és jó ízesítőleves vagy mártás készítéséhez.) Az olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük 2dl-nyicsülöklével. Állandó keverés közben sűrűre főzzük, majd ízesítjük borecettel és a közbenlereszelt tormával. Belekeverjük a tejfölt és a mandulát, jól felforraljuk, majd megkóstoljuk.Ha szükséges, csipetnyi cukorral megszórjuk. Melegen tartjuk. Tálalás előtt előmelegítünk egy tálat, közepére halmozzuk a csülökhúst, köré rakunk sós vízben főtt burgonyát, majd ameleg mártást rácsorgatjuk a tetejére. Kevés reszelt tormával és tejföllel díszítjük,,

További hasonló receptek

Töltött tojás
A húsvéti ünnepi asztal méltó dísze lehet a gyorsan elkészíthető, mutatós és nagyon finom töltött tojás. Vágjunk félbe 6 keménytojást. Emeljük ki a sárgáját és keverjük simára 150 g tejföllel, sóval és borssal. A krémet osszuk három adagra. Az egyik adatok keverjük el 1 csokor finomra aprított bazsalikommal, 1 teáskanál citrommal és 1 evőkanál olajjal. A másik adagba tegyünk 2 evőkanál ketchupot és 1 kimagozott, finomra aprított friss paradicsomot. A harmadikat ízesítsük 1 teáskanál curryvel, 1 evőkanál mustárral és 3 evőkanál aprított metélőhagymával. Töltsük meg a tojásokat, majd petrezselyemágyon tálaljuk.
Skandináv halpogácsa
1. A mártással kezdjük: egy tálban keverje össze a majonézt az apróra vágott uborkával és kaprival, adja hozzá a többi hozzávalót, alaposan keverje el. Végül sózza, borsozza, és tálalásig tegye a hűtőbe. 2. Jöhet a halpogácsa: A halfiléket éles késsel vágja apró darabkákra, a kemény húsú halakkal sokkal könnyebb dolga lesz, mint a mállósakkal. 3. A feldarabolt halhoz adja hozzá az újhagymát, az elkevert tojásokat, a tejszínt, a zöldfűszereket és a citromlevet, az egészet óvatosan, de alaposan keverje össze. Most mehet bele a liszt, 2 tk só és szűk 1 tk bors. Ezzel is keverje el. 4. Készítsen elő két nagy, lapos edényt, az egyikben sül majd a hal, a másikban a krumpli. A krumpli alá dobja az 5 dkg vajat, a halpogácsák alá pedig a vaj+olaj keveréket, nem kell sok, nem bő olajban sül. 5. A megfőtt egész krumplikat kezdje el közepes lángon pirítani a vajon, a cél az, hogy mire a halpogácsák is kisülnek, aranybarnára piruljon. Ha elkészült, tálalás előtt szórja meg a felaprított kaporral. 6. A halas masszából a keze és egy evőkanál segítségével formázzon pingponglabdányi adagokat, tegye a serpenyőbe, ott a kanállal enyhén lapítsa el. Oldalanként 4-4 percre van szükségük közepes lángon.
Narancsos sonka
A félig főtt sonkát felszeleteljük. A tűzálló tálba úgy állítjuk be a szeleteket, mintha a sonka egy darabban lenne, a bőrős felével felfelé. 3 narancsot meghámozunk (a belső fehér héját is gondosan leszedjük), és a gerezdeket kockákra vágjuk. A sonkát körbe rakjuk a narancskockákkal. A maradék két narancsot félbevágjuk, levét kicsavarjuk, és elkeverjük a vörösborral, a mustárral, a szegfűszeggel, kis cukorral és borssal, majd egy teáskanálnyi reszelt sárga narancshéjat is hozzákeverünk. Ezzel a mártással úgy öntjük le a sonkát, hogy a szeletek közé is csurogjon belőle. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a sonkába beleszúrt villa könnyedén kihúzható. Időnként saját levével locsoljuk. Ha a sonka már teljesen puha, akkor a tál tetejét levéve, pirosra pirítjuk. (Vigyázzunk, mert a narancslétől és cukortól hamar pirul.) Ha cserépedényben készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre megfőzni, hanem a beáztatott cserépedénybe téve a mártással leöntjük, és hideg sütőbe tolva, takaréklángon 2 és fél-3 óra hosszat sütjük. A narancsdarabkákat csak a sütés befejezése előtt fél órával tesszük hozzá. Rendkívül finom, pikáns étel, amely mellé burgonyapüré illik leginkább, de kínálhatjuk burgonyafánkkal is.
Görög körözött fetával
A tojást megfőzzük, a feta sajtot villával összetörjük. Miután a tojás megfőtt, apró kockákra vágjuk, azután hozzákeverjük a görög joghurtot és a snidlinget, és a feta sajtot. A végén hozzá keverjük a borsot. Jó étvágyat kívánunk! Kali Orexi!

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés