Bejelentkezés

Eszterházy rostélyos

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 4 szelet (kb. 800-900 g) rostélyos, 400 g vegyes zöldség, (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller), 100 g hagyma, só, liszt, 2 dl fehér bor, 2-3 dl tejföl, 1 citrom, bors , 1 babérlevél, néhány szem kapribogyó , mustár, 1 kockacukor, petrezselyem
Eszterházy rostélyos
Eszterházy rostélyos

Elkészítés

A húst megmossuk, szárazra töröljük, kissé megsózzuk, borsozzuk és lisztbe forgatjuk, majd forró olajon hirtelen elősütjük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a megtisztított, karikára vágott hagymát és a vegyes zöldség felét, aztán hozzáadjuk a babérlevelet, meghintjük liszttel, hozzáöntjük a bort és egy kevés vizet, ízlés szerint sózzuk, majd visszatesszük a lábasba a rostélyosokat. Fedő alatt, lassú tűzön, gyakori rázogatás közben puhára pároljuk. Félidőben borssal, citromhéjjal ízesítjük. Közben a maradék vegyes zöldséget megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük és fedő alatt, petrezselymes vajon puhára pároljuk. Ha a hús elkészült, előmelegített tálra szedve melegen tartjuk. A mártáshoz hozzáadjuk a kapribogyót, a mustárt, a cukrot, a citromlevet és a tejfölt, végül a vajban párolt zöldséget, és összeforraljuk. Bevonjuk vele a hússzeleteket, forrón tálaljuk. Párolt rizs illik hozza!



Csínján bánjunk a mustárral és a citromlével, mert a tejföl is savanyú!

További hasonló receptek

Kapros - tormás - fekete borsos pác /marhahús-hal/
90 dkg marhahúshoz, vagy halhoz
A hozzávalókat alaposan összekeverjük. A grillezendő hús, illetve halszeleteket lapos tálra tesszük, és leöntjük a páclével. A marhahússzeleteket 1 óra hosszat, a halszeleteket fél órán át pácoljuk, közben egyszer megfordítjuk.

Citromos marhaszelet
A hússzeleteket jól kiverjük, megsózzuk, és szalonnával megtűzdeljük.Egy lábosban feltesszük a zsírt, a karikákra vágott vöröshagymát, néhány vékony szelet citromhéjat, a karikákra vágott sárgarépát. Erre helyezzük a hússzeleteket, meghintjük törött borssal, föleresztjük a csontlével, a borral, belecsavarjuk a citrom levét, és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor a hús megpuhult, a levét zsírjáig lesütjük, meghintjük egy evőkanál liszttel, hozzáadjuk a tejfölt és felforraljuk.Makarónival vagy párolt rizzsel tálaljuk.
Marhahúsleves
A húst és a csontot a fűszerekkel együtt 2,5 óráig főzzük, amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt zöldségeket és lassú tűzön addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul. Leszűrjük és belefőzzük az általunk választott tésztát.
Rostélyosrolád
A lencsét kiválogatjuk és megmossuk; a hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk; a petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk. A húst a rostirány mentén hüvelykujjnyi vastag lappá vágjuk fel. A lencsét olajon megfuttatjuk, felöntjük egy kis vízzel, és félpuhára pároljuk, majd jól összekeverjük a hagymával, a petrezselyemmel, a tojássárgájával, sóval és borssal, esetleg zsemlemorzsával.
A húsra rákenjük a lencsés tölteléket és felcsavarjuk; konyhai zsineggel szorosan összekötjük és tepsibe tesszük: sóval, borssal, mustárral fűszerezzük és olajat öntünk alá; majd előmelegített sütőben, 220 °C-on, a saját szaftjával, levessel vagy vízzel gyakran locsolva kb. 50 percig pároljuk (úgy, hogy a hús belül még rózsaszín maradjon); a sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd eltávolítjuk róla a zsineget. A visszamaradt zsiradékba belekeverjük a tejfölt és a tejszínt és sűrűvé forraljuk; végül sóval, frissen őrölt borssal és konyakkal ízesítjük. A sültet szeletekre vágjuk fel, majd a mártással és petrezselyemmel díszítve, vajba forgatott tésztával és natúr zöldséggel körítve tálaljuk. Erős vörösbort kínálunk hozzá.


Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés