Bejelentkezés

Házi meggyes rétes

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, só, teáskanál olaj, 75 dkg meggy, 5 dkg szálasra vágott mandula, 5 dkg darált mandula, 10 dkg cukor
Házi meggyes rétes
Házi meggyes rétes

Elkészítés

5 dkg vajat megolvasztunk. Az átszitált lisztet 1,25 dl langyos vízzel, a felolvasztott vajjal és a csipetnyi sóval robotgép segítségével összedolgozzuk. Kézzel átgyúrjuk, és addig ütögetjük a deszkához, amíg egészen sima és ruganyos lesz. Megkenjük az olajjal, majd forró vízzel kiöblített, nagyobb fémtállal lefedjük. Kb. 25 percig pihentetjük. A meggyet megmossuk, leszárazzuk és kimagozzuk. A rétestésztát lisztezett konyharuhán először sodrófával, majd kézzel olyan vékonyra nyújtjuk, hogy látni lehessen alatta a szövést. A maradék vajat felolvasztjuk, és kétharmad részét a tésztára kenjük. Megszórjuk a darált és a szálasra vágott mandulával, lazán meghintjük a meggyel, végül a cukorral. A tészta széleit behajtjuk, és a konyharuha segítségével, a keskenyebbik oldalánál fogva felgöngyöljük. A meggyes rétest sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és a maradék vajjal megkenve, előmelegített sütőbe toljuk. 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) 35-40 perc alatt pirosra sütjük.

További hasonló receptek

Mézes kalács
A mézet melegítsük meg a cukorral együtt. Addig melegítsük, míg a cukor fel nem olvad, de ügyeljünk arra, hogy a méz ne jöjjön forrásba.
Hagyjuk kissé lehűlni. Közben reszeljük le a citrom héját, és csavarjuk ki a levét. A lehűlt mézet keverjük össze a margarinnal, 1 tojással és egy tojássárgájával, adjuk hozzá a lisztet és a fűszereket - só, citromhéj, citromlé, fahéj, szegfűszeg, citromát -, dolgozzuk jól össze.
Két-három napig hagyhatjuk állni a hűtőszekrényben - így jól összeérnek az aromák. Ha a tésztát rögtön, pihentetés nélkül kívánjuk megsütni, akkor sütőport keverjünk a lisztbe. Amennyiben a tésztát pihenni hagyjuk, a sütőport a sütés előtt dolgozzuk bele. Kenjük a tésztát egy margarinnal kikent tepsibe, és előmelegített, nem túl meleg sütőben süssük meg. Még melegen vágjunk hosszúkás darabkákat, és díszítsük ki citrommázzal.

Citrommáz készítése:

10 dkg porcukorhoz keverjünk annyi citromlevet, amit egy sűrű massza felvesz.

Villanysütő: 225 ºC 5.fokozat
Gázsütő: 4.fokozat

Sütési idő: kb. 20 perc
Málnás joghurtos csokoládé torta
1. Elválasztjuk a tojások sárgáját a fehérjétől. A tojásfehérjét sóval kemény habbá verjük, útközben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Hozzákeverjük a tojássárgáját. A lisztet, a sütőport és a kakaóport összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásos keverékhez. A tésztát sütőpapírral kibélelt (24 cm ø) tortaformába öntjük, egyenletesen elosztjuk, majd előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (elektromos sütő: 200°C, gázsütő: 3-es fokozat, légkeveréses: 180 °C). Hagyjuk lehűlni. 2. A töltelékhez felaprítjuk a csokoládét, és 400 g tejszínhez adjuk. Folyamatos keverés mellett megolvasztjuk. Hagyjuk lehűlni. 3. A zselatint beáztatjuk. 500 g málnát kiválogatunk és pürésítünk. A pürét a joghurttal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a citromhéjjal alaposan elkeverjük. A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk és 4 evőkanál joghurtos krémmel elkeverjük. A keveréket a megmaradt joghurtkrémhez adjuk. A joghurtos krémet lefedve a hűtőbe tesszük, amíg zselésedni nem kezd. 4. A tésztát vízszintesen három darabra felszeleteljük. Az alsó tésztalapot tortagyűrűvel rögzítjük. A megmaradt tejszínhabot habbá verünk, majd hozzáadjuk a joghurtos krémhez. 1/3 csokoládékrémet felviszünk az alsó tortalapra. A joghurtkrém felét rákenjük, majd rátesszük a középső tortalapot. Ezt is megkenjük 1/3 csokoládékrémmel, majd rákenjük a megmaradt joghurtkrémet. 3. Rátesszük a felső tortalapot. A maradék csokoládékrémet rákenjük a tetejére, és a megmaradt málnával díszítjük. A tortát legalább 4 órára a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. A tetejét megszórjuk porcukorral.
Mogyorós muffin
1. egy tálban összekeverjük a tojást, a vajat, a cukrot, a tejet, a vaníliát, a csokit, a kakat és a lisztet, majd az egészet muffin formákba kanalazzuk
2. előmelegített sütőben 160 C-on 20 percig sütjük
3. a csokit és az egy kanál vajat megolvasztjuk, majd felöntjük a tejszínnel, és addig főzzük, amíg besűrűsödik
4. ekkor beleforgatjuk a cukrot és a vajat, és hűlni hagyjuk
5. beleszórjuk a mogyor felét, majd ezt kenjük a kihűlt muffinokra
6. végül a maradék mogyoróval díszítjük, és már kínálhatjuk is

Jó étvágyat!
Duna-hullám
A tésztát úgy készítjük mint a piskótatésztát. A massza felét zsírozott, lisztezett tepsiben kisütjük. Belesimítjük a tepsibe, és megszórjuk fejtett, magozott meggyel. A másik feléhez hozzáadjuk a kakaót, a cukrot, a tejet majd összekeverjük és a meggyre simítjuk majd kisütjük. Ha a krém a főzés után kihült akkor összekeverjük a margarinnal és a cukorral. Tésztára simítjuk, amit visszafordítunk a tepsibe, és 4 dl tejszínt kenünk rá, amit reszelt csokival díszítünk. Jó étvágyat!

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés