Bejelentkezés

Házi meggyes rétes

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, só, teáskanál olaj, 75 dkg meggy, 5 dkg szálasra vágott mandula, 5 dkg darált mandula, 10 dkg cukor
Házi meggyes rétes
Házi meggyes rétes

Elkészítés

5 dkg vajat megolvasztunk. Az átszitált lisztet 1,25 dl langyos vízzel, a felolvasztott vajjal és a csipetnyi sóval robotgép segítségével összedolgozzuk. Kézzel átgyúrjuk, és addig ütögetjük a deszkához, amíg egészen sima és ruganyos lesz. Megkenjük az olajjal, majd forró vízzel kiöblített, nagyobb fémtállal lefedjük. Kb. 25 percig pihentetjük. A meggyet megmossuk, leszárazzuk és kimagozzuk. A rétestésztát lisztezett konyharuhán először sodrófával, majd kézzel olyan vékonyra nyújtjuk, hogy látni lehessen alatta a szövést. A maradék vajat felolvasztjuk, és kétharmad részét a tésztára kenjük. Megszórjuk a darált és a szálasra vágott mandulával, lazán meghintjük a meggyel, végül a cukorral. A tészta széleit behajtjuk, és a konyharuha segítségével, a keskenyebbik oldalánál fogva felgöngyöljük. A meggyes rétest sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és a maradék vajjal megkenve, előmelegített sütőbe toljuk. 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) 35-40 perc alatt pirosra sütjük.

További hasonló receptek

Édes, gyömbéres keksz
1. egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, kakaóport, gyömbért és a sót
2. fakanállal belekeverjük a cukrot, tojást, vajat, tejet és a vaníliakivonatot
3. lágy tésztát gyúrunk belőle és cipóvá formáljuk
4. becsomagolunk folpackba és 30 percre a hűtőbe rakjuk
5. előmelegítjük a sütőt 180 fokra majd kivajazunk két sütőlemezt
6. kinyújtjuk a tésztát fél centi vastagra
7. különböző formákkal kiszaggatjuk a tésztát (csillag, karácsonyfa,..)
8. ezeket a sütőlemezre rakjuk és a tetejét megszurkáljuk villával
9. 8-10 perc alatt készre sütjük

Jó étvágyat!
Heroce
Az élesztőt félcsészényi cukros tejben megkelesztjük.
A lisztet a megkelt élesztővel, a tojássárgájával, a cukorral, csipetnyi sóval összegyúrjuk úgy, hogy levelestészta keménységű legyen. Félórát kelesztjük, majd az így nyert tésztát vékonyra nyújtjuk, és derelyemetszővel egyforma alakúra vágjuk. Bő, forró olajban, hirtelen tűznél aranysárgára sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!
Rudolf aprósüti recept
A lisztet egy nagy tálba tesszük. Beleszórjuk a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, jól összekeverjük. Majd beletesszük a margarint, a 2 egész tojást, és tésztát gyúrunk. A tésztát 1 órán át hagyjuk hűtőben pihenni. Lisztezett gyúródeszkán kb. félcentisre kinyújtjuk. Gomba alakú mézeskalács szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. Ezután következik a díszítés. A rénszarvasunk orra lehet francia drazsé, szemeit olvasztott, zacskóba töltött étcsokiból rajzoljuk, az agancsát perec alakú ropiból készítjük el. Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt megsül. www.cinnamonroll.hu
Farsangi fánk
1. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk.
2. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is.
3. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük.
4. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk.
5. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb másfél ujjnyi vastagságúra.
6. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk.
7. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta.
8. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek.
9. Azonnal fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk.
10. Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud úszni az olajon, és nem lesz szép.
11. Forrón meghintjük porcukorral, és gyümölcsdzsemmel tálaljuk.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés