Bejelentkezés

Vesevelő

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
2

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésvelő , 4 db sertésvese , 2 kávéskanál pirospaprika , 1/2 dl olaj , 1 nagy fej vöröshagyma , só
Vesevelő
Vesevelő

Elkészítés

A veséket lapjában kettévágva éles hegyes késsel - én esküszöm a széles pengéjű séfkésre - kioperálom a fehér inas részeket belőlük, és 1-2 órán át hideg vízben áztatom egyszer-kétszer cserélve rajtuk a vizet.



A veséket 2-3 mm vastag szeletekre, a hagymát apróra vágom.



Olajat lábosba, hagymát üvegesre, vesét, pirospaprikát rá, fedő alatt sóval 20-30 percig főzni, majd bele a velőt, amit 1/2-1 cm-esre felkockáztam, forralni együtt még 5 percig.



Sós vízben főtt krumpli és savanyúság a mellé való.



További hasonló receptek

Töltött karalábé

1. A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, egy fakanálnyi zsíron megdinszteljük.
2. A rizst hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük.
3. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a nyers tojásokkal, a dinsztelt hagymával, belekeverjük az őrölt borsot és a sót.
4. A karalábékat meghámozzuk, karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy kb 2 mm vastagságú fala maradjon és a tetején kb 4-5 cm átmérőjű nyílás legyen.
5. A karalábéforgácsokat, ha túl nagyok, késsel tovább aprítjuk.
6. A karalábékat megtöltjük a darálthúsos keverékkel, ha marad ki töltelékünk, gombócokat formálunk belöle.
7. Egy nagy lábasba helyezzük a megtöltött karalábékat, közé szórjuk az apró karalábét, felöntjük 6 dl tej és 6 dl víz keverékével, beleszórunk 1.5 tk sót és feltesszük főni.
8. A csupasz gombócokat kicsit később, kb 15 perc múlva tesszük bele.
9. A petrezselymet felaprítjuk.
10. Amikor a karalábé és a töltelék is megpuhult (kb 50 perc alatt), szűrőlapáttal kiszedjük egy másik edénybe és a szószt berántjuk.
11. Rántás : a lisztet a zsírral világos zsemleszínűre pirítjuk, felengedjük kb 3 dl hideg vízzel és berántjuk a szószt.
12. Beleszórjuk a felaprított zöldpetrezselymet, vagy kaprot hozzákeverjük a tejszínt, összeforraljuk és belerakosgatjuk a töltelékeket.
Húsos rakott zeller tejfelben
A darált húst - lehet sertés vagy pulyka, tetszés szerint - összegyúrjuk egy kevés sóval és őrölt fehér borssal. A zellert megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, bő, sós vízben leforrázzuk, blansírozzuk. Egy kisebb tepsibe vagy tűzálló tálba lerakunk egy sor zellert. Ráteszünk egy réteg húst, amit vizes kézzel egy kicsit rá is lapogatunk. így folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart. A legfelső sor zeller legyen.

A tejfölt elkeverjük a kockákra vágott szalonnával meg a finomra vágott petrezselyem zöldjével, majd a zellertorony tetejére tesszük, jó vastagon. A rakottast 140-150 fokos sütőben 60 percig sütjük, amíg a zeller megpuhul és jól összeforrnak az ízek.
Lecsós cukkini
A hagymát finomra felaprítjuk, az olajon megfonnyasztjuk, a pirospaprikával megszórjuk, és a megtisztított, hasábokra vágott 3 burgonyát, az alaposan megmosott, héjával együtt feldarabolt cukkinit, a magházával együtt karikákra vágott zöldpaprikát meg a paradicsomot belerakjuk. Vegetával és őrölt borssal fűszerezzük, ha kell, utánasózzuk, a vörösbort ráöntjük, és lefedve, lassú tűzön addig pároljuk, amíg az összes belevaló meg nem puhul. Végül a fedőt levesszük; ha a lecsós cukkininek túl sok a leve, kissé beforraljuk, és azon forrón tálaljuk. Ha a cukkini nem elég zsenge, akkor meghámozzuk és kimagvaljuk. Rozskenyeret kínálunk hozzá. Hidegen is kitűnő.
Feijoada Karioka /brazil/
Előkészítés: A babot előző este beáztatjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A csípős paprikát megmossuk, húsát vékony csíkokra vágjuk. A húsokat megmossuk, és két cm-es darabokra aprítjuk. A kolbászokat szintén két cm-es darabokra vágjuk. A narancsokat megmossuk. Egyet héjastól kettévágunk, a többit megtisztítjuk, és cikkekre szedjük. Elkészítés: Nagy vasfazékban (ha nincs, akkor vastag zománcos fazékban) felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a csíkokra vágott paprikát, és kb. 2 perc alatt kevergetve arany barnára pirítjuk. Leszűrjük a beáztatott babot, hozzáadjuk a hagymához a húsokkal és a kolbászokkal együtt. Beletesszük a babérlevelet, 2 teáskanál őrölt borssal és 1 kávéskanál sóval megszórjuk, felöntjük 2 liter vízzel. Hozzáadjuk a félbevágott narancsot, és lefedve kb. 2 óra hosszat főzzük. Időnként megkeverjük, s ha a leve elfő, folyamatosan pótoljuk. A babot a lének el kell lepni. A felszeletelt narancsokkal, tojással, rizzsel, pirított kelkáposztával és farofával tálaljuk.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés