Bejelentkezés

Vesevelő

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
2

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésvelő , 4 db sertésvese , 2 kávéskanál pirospaprika , 1/2 dl olaj , 1 nagy fej vöröshagyma , só
Vesevelő
Vesevelő

Elkészítés

A veséket lapjában kettévágva éles hegyes késsel - én esküszöm a széles pengéjű séfkésre - kioperálom a fehér inas részeket belőlük, és 1-2 órán át hideg vízben áztatom egyszer-kétszer cserélve rajtuk a vizet.



A veséket 2-3 mm vastag szeletekre, a hagymát apróra vágom.



Olajat lábosba, hagymát üvegesre, vesét, pirospaprikát rá, fedő alatt sóval 20-30 percig főzni, majd bele a velőt, amit 1/2-1 cm-esre felkockáztam, forralni együtt még 5 percig.



Sós vízben főtt krumpli és savanyúság a mellé való.



További hasonló receptek

Rántott csirkemáj parmezánnal és joghurtmártással
A csirkemájat megmossuk és megtisztítjuk az esetleges hártyáktól, majd papírtörülközővel szárazra itatjuk (nem sózzuk, mert akkor kemény lesz - csak a panírt sózzuk!). A csemegeuborkát lecsöpögtetjük és finomra vágjuk; a petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk; a fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomjuk.
A tojásokat felverjük és belekeverjük a sajtot; a májat először lisztbe, majd a sajtos tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk; bő, forró olajon aranysárgára sütjük, papírtörülközőn lecsöpögtetjük és melegen tartjuk. A mártáshoz a joghurtot felverjük az ecettel; hozzáadjuk az uborkát, a petrezselymet, a fokhagymái, sót és borsot, majd jól összekeverjük. A csirkemájat a joghurtmártással körítve, citromkarikával díszítve, forrón tálaljuk. Előételként és vacsorára is remek ez a könnyen, gyorsan elkészíthető fogás.
Zabpelyhes, púpos padlizsán
A padlizsánokat megmossuk, kocsányukat levágjuk. Törzsüket hosszában elfelezzük, magházukat karalábévájóval vagy éles kanállal kikaparjuk. 1 csapott kiskanál sóval meg egy kevés őrölt fehér borssal meghintjük.
A darált húst megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük. A megtisztított, fölaprított hagymát 1 evőkanál olajon megfuttatjuk. A húst kevergetve fehéredésig sütjük rajta.
A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük. Mindkettőt kis kockákra vágva a húshoz adjuk. A zabpelyhet az ételízesítős vízben puhára főzzük, lefödve duzzadni hagyjuk, ha kész, a húsos masszába dolgozzuk. Ezzel a padlizsánokat púposra töltjük és kiolajozott tepsibe rakjuk, majd előmelegített sütőben közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 25 percig sütjük.
TOJÁSOS NOKEDLI
A vizet a sóval feltesszük forrni. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót. Fakanállal jól összedolgozzuk. Ha már egynemű, akkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. A nokedlit 2-3 adagban a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor feljött a víz felszínére leszűrjük, és a teflon bevonatú lábasban megolvasztott vajra dobjuk. Ha az összes nokedli a lábasban van, akkor átforrósítjuk és a felvert tojásokat több adagban hozzákeverjük. 2-3 percig forgatjuk csak, majd a tűzről levéve körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Kínálhatjuk friss idénysalátával, kovászos uborkával, de bármilyen savanyúsággal is.

hvg.hu
Risotto csirkemájjal
A risottót mindig frissen kell elkészíteni és azonnal fogyasztani. Ehhez pedig idő kell, pontosan 18 perc ...
Első lépésben készítsük el az úgynevezett sottritot: 5 dkg vajon pároljuk meg a nagyon apróra vágott vagy lereszelt hagymát. Ez idő alatt süssük körbe a csirkemáj minden oldalát (2–3 perc), majd tegyük félre. A második fázis a tostatura elkészítése, vagyis szórjuk rá rizst a vajon párolt hagymára és alaposan keverjük össze, hogy minden szemet vonjon be a vaj. Ezután öntsük hozzá a fehérbort. Ha ez megvan, akkor merőkanalanként adjuk hozzá a gyöngyöző (nem kihűlt vagy langyos!) húslevest. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő merőkanállal, ha az előző adagot már felszívta a rizs. A főzés elejétől számított 12. percben (fontos az időt betartani!) rakjuk bele a zöldborsót és a csirkemájat. Főzzük még 5 percig, közben folyamatosan kevergessük. Ekkor, vagyis a 17. perc után húzzuk le a tűzről és pihentessük egy percet. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg(!) vajat és a lereszelt parmezánt. Ezzel kész a risottó, azonnal fogyasszuk.
Az eredeti rizottót a származási helyén, Olaszországban önmagában fogyasztják, csak ritkán, egy-két ételhez adják köretként. Az elkészítése nem művészet, viszont néhány lényeges dologra oda kell közben figyelni.
Fontos, hogy előfőzött zacskós rizst tilos használni hozzá, és a rizs sem lehet előre, külön vízben megfőzni. A másik, hogy a főzési időt pontosan be kell tartani a receptben leírtak szerint. Külön fűszerezni nem szükséges, hiszen a friss alapanyagok és a húsleves megízesíti azt, dúsítani azonban még lehet gombával is.



Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés