Bejelentkezés

Vesevelő

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
2

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésvelő , 4 db sertésvese , 2 kávéskanál pirospaprika , 1/2 dl olaj , 1 nagy fej vöröshagyma , só
Vesevelő
Vesevelő

Elkészítés

A veséket lapjában kettévágva éles hegyes késsel - én esküszöm a széles pengéjű séfkésre - kioperálom a fehér inas részeket belőlük, és 1-2 órán át hideg vízben áztatom egyszer-kétszer cserélve rajtuk a vizet.



A veséket 2-3 mm vastag szeletekre, a hagymát apróra vágom.



Olajat lábosba, hagymát üvegesre, vesét, pirospaprikát rá, fedő alatt sóval 20-30 percig főzni, majd bele a velőt, amit 1/2-1 cm-esre felkockáztam, forralni együtt még 5 percig.



Sós vízben főtt krumpli és savanyúság a mellé való.



További hasonló receptek

Húsos-zöldséges lasagne
A serpenyőben felforrósított olajon megfuttatjuk a kockákra vágott hagymát és az aprított fokhagymát. Hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát, karalábét, petrezselyemgyökeret meg a borsót, és kevergetve mintegy 5 percig pároljuk. Azután beletesszük a darált húst, és együtt pirítjuk tovább. Majd belekeverjük a paradicsompürét és a zsemlemorzsát. Ételízesítővel ízesítjük.

A vajat felforrósítjuk egy másik edényben, belekeverjük a lisztet és felhevítjük. Felöntjük a tejjel, felforraljuk, azután levesszük a tűzről és megolvasztjuk benne a kockákra vágott gorgonzolát. Sózzuk és borsozzuk.

Vékonyan kizsírozunk egy tűzálló tálat. Kibéleljük tésztalappal, rásimítunk egy réteg húsos keveréket, majd befedjük mártással, azután ismét tésztalap következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. Az utolsó réteg tészta legyen, amin elosztjuk a szeletekre vágott mozzarellát, majd a lasagnét a 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 35 percig sütjük.
Házias rakott káposzta
A savanyú káposztát /ha túl savanyúnak találjuk, akkor folyó víz alatt öblítsük le /tegyük föl puhulni egy fedővel letakart lábosban és legalább 20 percig hagyjuk is a lassú tűzön. Közben olajon pároljuk meg a felaprított vöröshagymát, dobjuk rá a darált húst a fűszerekkel, és kevés vízzel főzzük teljesen puhára, a rizst pedig egy külön lábosban félpuhára. Ez utóbbit úgy érhetjük el, hogy egy adag rizshez nem kétszeres, hanem egyszeres vizet adunk. Ha minden kész, jöhet a rétegezés mestermunkája. Ilyenkor már egy hatalmas disznóól az egész konyha, legalább három mosatlan edényünk van, és a tepsi még csak eztán jön. (Intelligens szakácsok valószínűleg ezért is főztek egy nappal korábban nagyobb mennyiségű rizst és sertéspörköltet a menühöz). A kiolajozott tepsi aljára mindig káposztát tegyünk, arra simítsuk rá a rizst, majd a darált húst. A szaftot ráérünk a legvégén ráönteni, hogy szép lassan átszivárogjon az összes rétegen. Ha elfogytak a hozzávalók – jó, ha a tetejére is káposzta kerül –, rengeteg tejföllel locsoljuk meg, és lefedjük a vékonyra szeletelt húsos szalonnával . A sütőben közepes lángon /hőfokon/, fedetlenül, legalább 40-50 perc míg elkészül. Bármilyen furcsa, a szinte kész összetevőknek is kell uszkve ¾ óra, hogy a legjobb formájukat nyújtsák. Ha a káposzta a tepsi oldalai mentén szépen serceg és kicsit oda is kap, ha a tetején ropogós- kopogósra sült a szalonna, vegyük ki, de még ne fogyasszuk. Újabb 15 – 20 percig hagyjuk állni, hogy a kisült zsiradék visszaszippantódjon és átszínezze az egészet, az utolsó rizsszemet is. A tányéron is tejföl dukál rá, mellé pedig egy pofa sör. Tipp: Igazán bevállalósak kipróbálhatják a belsőséggel rakott káposztát is, ahogy Vasban, Zalában készítik. Ez esetben a húst tüdővel és májjal helyettesítjük, amelyet felkockázott tokaszalonnával abálunk meg sós vízben, majd ledarálunk és majoránnával, piros paprikával, borssal fűszerezve dobjuk a hagymás-fokhagymás zsiradékra. A továbbiakban a szokásos bánásmódban részesül. forrás:hvg.hu
Magyar Betyáros
A csülköt csontozzuk ki és a levágott húst vágjuk kis kockákra. A szalonnával alaposan zsírozzuk ki a bográcsot, és tegyük aljába a csülök csontját. Aztán a köröm, majd az apróra vágott hagymát is tegyük bele. Erre rétegezhetjük a felkockázott csülköt, majd jöhet egy újabb hagymaréteg, amit a kis darabokra vágott lapocka követ. Miután ezzel elkészültünk, szórjuk meg köménnyel, vágjuk rá a paradicsomot, a paprikát, a fokhagymát és sózzuk meg. Lényeges, hogy hideg vízzel engedjük fel, majd lassú tűzön hozzávetőleg három órán át pároljuk. Ne kavargassuk, csak a bográcsot rázogassuk. Amikor majdnem elkészült, a zsiradékot a tetejéről szedjük le, keverjük el a pirospaprikával, majd öntsük vissza a leveshez. Utolsó lépésben tegyük bele a lebbencstésztát, és a kis darabokra vágott burgonyát is. Ennek az ételnek sűrűnek kell lennie. Ha a levét elfőné, kis adagokban pótoljunk utána. Jó étvágyat kívánunk hozzá! http://receptek.szatmar.ro
Favale kapros töltött káposztája
A hozzávalókat - a káposzta és a kapor kivételével :) - egy tálban jól összegyúrjuk.
Egy nagyobb fazékba vizet teszünk oda, amikor már majdnem forr, takarékra vesszük. Ebben abáljuk meg az édeskáposzta leveleit. Én úgy szoktam, hogy a torzsáját nagyjából kivágom, és a káposztát egészben teszem a forró vízbe. Pár perc alatt jó lesz, és a vízben fejtem le húsvilla segítségével a leveleket. Egy tálcára szedem az így kapott káposztaleveleket, aminek a torzsájából annyit vágok el, hogy a levéllel egyforma vastag legyen. Ha túl nagy egy levél, kettévágom.
Következik a betöltés. Nem szabad sok masszát egy levélbe tenni, mert akkor főzés közben ki fog bomlani. Jó szorosra csavarom, és hegyesre. De kinek ahogy tetszik... :) Az ízlések nem mindig rokonok!
És most jön a trükk! Egy éjszakára hűtőbe teszem. Ha így pihen, másnap a főzés során sosem fog kibomlani, és guszta marad.
Amibe meg fog főni, annak a fazéknak az aljára szórom a 30 dkg savanyú aprókáposztát, majd szépen lerakom a töltelékeket. Két sor közé rejtem a kisebb csomag kaprot. Annyi vizet teszek rá, hogy jól ellepje, majd felsózom a levét. 50 percig fog főni felforrás után takarék lángon. Persze meg kell kóstolni, hogy jó-e már :)
Sokan itt már azt hinnék: ennyi, készen is van. Mi azonban teszünk még rá egy vékony rántást. 2 kicsi fakanálnyi lisztet 2 evőkanál olajban megpirítok. Félrehúzom a lángról, hűlni hagyom. 1 kiskanál pirospaprikát keverek el benne kevéske hideg vízzel.
(Kezdő szakácsnőknek: azért kell hűlni hagyni az olajon megpirított lisztet, mert ha azonnal beleteszed a porpaprikát, keserű lesz, és elrontja az egész eddigi munkádat...)
Az így kapott cuccot ráborítom a káposztára, felrottyantom és hagyom, hogy 2-3 percig még főjön. Készen is van! Főtt csülökkel, tejföllel tálalható.
Én kenyeret ritkán eszem hozzá, de ha van finom, friss - mondhatni langyos - pogácsa, hát annak egyszerűen nem lehet ellenállni! :) Hát igen, ez már az én gyengeségem... :)

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés