Bejelentkezés

Vesevelő

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
2

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésvelő , 4 db sertésvese , 2 kávéskanál pirospaprika , 1/2 dl olaj , 1 nagy fej vöröshagyma , só
Vesevelő
Vesevelő

Elkészítés

A veséket lapjában kettévágva éles hegyes késsel - én esküszöm a széles pengéjű séfkésre - kioperálom a fehér inas részeket belőlük, és 1-2 órán át hideg vízben áztatom egyszer-kétszer cserélve rajtuk a vizet.



A veséket 2-3 mm vastag szeletekre, a hagymát apróra vágom.



Olajat lábosba, hagymát üvegesre, vesét, pirospaprikát rá, fedő alatt sóval 20-30 percig főzni, majd bele a velőt, amit 1/2-1 cm-esre felkockáztam, forralni együtt még 5 percig.



Sós vízben főtt krumpli és savanyúság a mellé való.



További hasonló receptek

Házias rakott káposzta
A savanyú káposztát /ha túl savanyúnak találjuk, akkor folyó víz alatt öblítsük le /tegyük föl puhulni egy fedővel letakart lábosban és legalább 20 percig hagyjuk is a lassú tűzön. Közben olajon pároljuk meg a felaprított vöröshagymát, dobjuk rá a darált húst a fűszerekkel, és kevés vízzel főzzük teljesen puhára, a rizst pedig egy külön lábosban félpuhára. Ez utóbbit úgy érhetjük el, hogy egy adag rizshez nem kétszeres, hanem egyszeres vizet adunk. Ha minden kész, jöhet a rétegezés mestermunkája. Ilyenkor már egy hatalmas disznóól az egész konyha, legalább három mosatlan edényünk van, és a tepsi még csak eztán jön. (Intelligens szakácsok valószínűleg ezért is főztek egy nappal korábban nagyobb mennyiségű rizst és sertéspörköltet a menühöz). A kiolajozott tepsi aljára mindig káposztát tegyünk, arra simítsuk rá a rizst, majd a darált húst. A szaftot ráérünk a legvégén ráönteni, hogy szép lassan átszivárogjon az összes rétegen. Ha elfogytak a hozzávalók – jó, ha a tetejére is káposzta kerül –, rengeteg tejföllel locsoljuk meg, és lefedjük a vékonyra szeletelt húsos szalonnával . A sütőben közepes lángon /hőfokon/, fedetlenül, legalább 40-50 perc míg elkészül. Bármilyen furcsa, a szinte kész összetevőknek is kell uszkve ¾ óra, hogy a legjobb formájukat nyújtsák. Ha a káposzta a tepsi oldalai mentén szépen serceg és kicsit oda is kap, ha a tetején ropogós- kopogósra sült a szalonna, vegyük ki, de még ne fogyasszuk. Újabb 15 – 20 percig hagyjuk állni, hogy a kisült zsiradék visszaszippantódjon és átszínezze az egészet, az utolsó rizsszemet is. A tányéron is tejföl dukál rá, mellé pedig egy pofa sör. Tipp: Igazán bevállalósak kipróbálhatják a belsőséggel rakott káposztát is, ahogy Vasban, Zalában készítik. Ez esetben a húst tüdővel és májjal helyettesítjük, amelyet felkockázott tokaszalonnával abálunk meg sós vízben, majd ledarálunk és majoránnával, piros paprikával, borssal fűszerezve dobjuk a hagymás-fokhagymás zsiradékra. A továbbiakban a szokásos bánásmódban részesül. forrás:hvg.hu
Töltött karalábé

1. A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, egy fakanálnyi zsíron megdinszteljük.
2. A rizst hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük.
3. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a nyers tojásokkal, a dinsztelt hagymával, belekeverjük az őrölt borsot és a sót.
4. A karalábékat meghámozzuk, karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy kb 2 mm vastagságú fala maradjon és a tetején kb 4-5 cm átmérőjű nyílás legyen.
5. A karalábéforgácsokat, ha túl nagyok, késsel tovább aprítjuk.
6. A karalábékat megtöltjük a darálthúsos keverékkel, ha marad ki töltelékünk, gombócokat formálunk belöle.
7. Egy nagy lábasba helyezzük a megtöltött karalábékat, közé szórjuk az apró karalábét, felöntjük 6 dl tej és 6 dl víz keverékével, beleszórunk 1.5 tk sót és feltesszük főni.
8. A csupasz gombócokat kicsit később, kb 15 perc múlva tesszük bele.
9. A petrezselymet felaprítjuk.
10. Amikor a karalábé és a töltelék is megpuhult (kb 50 perc alatt), szűrőlapáttal kiszedjük egy másik edénybe és a szószt berántjuk.
11. Rántás : a lisztet a zsírral világos zsemleszínűre pirítjuk, felengedjük kb 3 dl hideg vízzel és berántjuk a szószt.
12. Beleszórjuk a felaprított zöldpetrezselymet, vagy kaprot hozzákeverjük a tejszínt, összeforraljuk és belerakosgatjuk a töltelékeket.
Juhtúrós puliszka
Egy kis sóval forralj fel 1,5 liter vizet. Folyamatos keverés mellett (e célra
legjobb egy habverő) szórd bele a kukoricalisztet. Lassan, továbbra is
kevergetve főzd, amíg nem válik tejbegríz-sűrűségűvé, majd tedd félre.
Egy magasabb sütőedényt zsírozz ki, s az aljára teríts néhány kanálnyi
puliszkát, szórd meg juhtúróval, locsold meg tejföllel, csepegtess rá zsírt,
majd simíts rá egy újabb réteg puliszkát. Úgy folytasd a rétegezést, hogy
legfelülre túró kerüljön. Forró sütőbe téve, közepes tűzön süsd pirosra.
Tetejére sült szalonnát tegyél, tejföllel tálald.
Meglepetés batyuk
A friss gyümölcsöket (eper, málna, meggy, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, ribizli, alma, körte, szeder, szőlő stb.) mossuk meg, jól csepegtessük le, ha kell hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk apró darabokra. A gyümölcsmixxel töltsük meg a palacsintákat. A vékony szeletekre vágott citrom héjával kössük meg a kis batyukat.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés