Bejelentkezés

Vesevelő

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
2

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésvelő , 4 db sertésvese , 2 kávéskanál pirospaprika , 1/2 dl olaj , 1 nagy fej vöröshagyma , só
Vesevelő
Vesevelő

Elkészítés

A veséket lapjában kettévágva éles hegyes késsel - én esküszöm a széles pengéjű séfkésre - kioperálom a fehér inas részeket belőlük, és 1-2 órán át hideg vízben áztatom egyszer-kétszer cserélve rajtuk a vizet.



A veséket 2-3 mm vastag szeletekre, a hagymát apróra vágom.



Olajat lábosba, hagymát üvegesre, vesét, pirospaprikát rá, fedő alatt sóval 20-30 percig főzni, majd bele a velőt, amit 1/2-1 cm-esre felkockáztam, forralni együtt még 5 percig.



Sós vízben főtt krumpli és savanyúság a mellé való.



További hasonló receptek

Húsgombóc paradicsom mártással
A darált húst a rizzsel és a tojással, sóval, borssal összekeverjük, majd gombócokat formálunk belőlük, és vegetás vízben kifőzzük. A paradicsomot szitán áttörjük, megsózzuk, fedő alatt puhára pároljuk. Az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, besűrítjük vele a mártást, majd beletesszük a gombócokat. Ezt kb. negyed óráig főzzük. Ízlés szerint cukorral tálaljuk.
Karfiol lerakva
A karfiolt rózsáira szedjük, és megfőzzük sós vízben. Egy kevés petrezselymes zsírban az apróra vágott gombát megpároljuk, és összekeverjük 3-4 főtt áttört burgonyával. A kemény tojásokat karikára vágjuk.
Egy lábast kizsírozunk, belerakunk egy sor karfiolt, néhány tojásszeletet, majd rákenünk a gombás burgonyából, megint karfiol következik és így tovább. Felül karfiol legyen. A tejfölt összekeverjük az olvasztott vajjal, és a karfiolra öntjük. majd a sütőben rózsaszínűre pirítjuk.
Szalonnás sült zeller
Ehhez az előételként vagy könnyű vacsoraként tálalható fogáshoz akkora zellergumókat kell vásárolnunk, hogy személyenként 3 - összesen tehát 12 -, ujjnyi vastag telt szeletet tudjunk vágni belőlük. (A leeső részekből levest főzhetünk.) A zellerszeleteket citromlével bedörzsöljük, hogy szép halvány színüket megőrizzék, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, majdnem puhára főzzük. Ezután leszűrjük, a nedvességet jól leitatjuk róluk. Mindegyiket megborsozzuk (sózni nem kell, mert a szalonna sós), majd egy-két szalonnacsíkkal körbetekerjük. Végüket fogpiszkálóval a zellerhez tűzzük nehogy sütés közben lecsússzanak. Egy serpenyőben 2-3 kanálnyi olajat forrósítunk, és a szalonnás zellerszeleteket mindkét oldalukon ropogósra sütjük benne. Salátával, friss kenyérrel vagy burgonyapürével kínáljuk.
Rakott krumpli besamel mártással
Besamel mártás elkészítése:
5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 ek. lisztet megpirítunk, majd felöntjük kb.. 2dl tejjel. Sózzuk, és egy kevés őrölt szerecsendiót is adunk hozzá.
Alacsony tűzön folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, tejjel hígíthatjuk. Félretesszük, majd mikor lehűlt,összekeverem a 0.5 liter tejföllel.

Rakott krumpli elkészítése:
A krumplit és a tojást pucolás nélkül külön-külön felrakjuk főni. Amíg a krumpli és a tojás fő, kis olajon és apróra vágott hagymával megfonnyasztjuk a darált húst, amit sóval, borssal, majoránnával ízesítünk. (Kis Piros aranyat is tehetünk rá, hogy szebb színe legyen.)
A pucolás nélkül megfőzött burgonyát és a keményre főzött tojásokat meghámozzuk, karikákra aprítsuk. Az előre vajjal kikent tepsibe először egy réteg burgonyát teszünk, úgy, hogy maradjon még kb.. 2 rétegre.
A burgonyát sózzuk, majd a tejföllel összekevert besamellel meglocsoljuk (maradjon későbbre is!) Rászórom a dinsztelt darált hússal, ezután tojás karikákat helyezünk rá. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg el nem fogynak a hozzávalók. Figyeljünk arra, hogy a legfelső réteg tetejét besamel mártás borítsa! Ezután kevés margarint daraboljunk a réteges étel tetejére.
Ízlés szerint reszelhetünk sajtot is a tetejére.
kb.. 35-40 perc alatt 180 fokon (közepes lángon) elő fűtött sütőben jól átsütjük. Mikor a teteje már aranybarna színű, kivehetjük a sütőből.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés