Bejelentkezés

Vesevelő

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
2

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésvelő , 4 db sertésvese , 2 kávéskanál pirospaprika , 1/2 dl olaj , 1 nagy fej vöröshagyma , só
Vesevelő
Vesevelő

Elkészítés

A veséket lapjában kettévágva éles hegyes késsel - én esküszöm a széles pengéjű séfkésre - kioperálom a fehér inas részeket belőlük, és 1-2 órán át hideg vízben áztatom egyszer-kétszer cserélve rajtuk a vizet.



A veséket 2-3 mm vastag szeletekre, a hagymát apróra vágom.



Olajat lábosba, hagymát üvegesre, vesét, pirospaprikát rá, fedő alatt sóval 20-30 percig főzni, majd bele a velőt, amit 1/2-1 cm-esre felkockáztam, forralni együtt még 5 percig.



Sós vízben főtt krumpli és savanyúság a mellé való.



További hasonló receptek

Ratatouille - francia lecsó
A hozzávalókat megtisztítjuk, ha a cukkini meg a padlizsán vékony héjú. akkor nem hámozzuk meg. de a végeiket levágjuk. Mindkettőt, a paradicsommal egyetemben, egycentis kockákra vágjuk, a paprikát meg a vöröshagymát pedig körömnyi darabokra aprítjuk. Az olajat egy mély serpenyőben megforrósítjuk. és a zöldségféléket egymás után külön-külön megsütjük benne, majd szűrőlapáttal egy tűzálló tálba szedjük. A visszamaradt olajban a zúzott fokhagymát megfuttatjuk, a sűrített paradicsomot bele-keverjük. és egy kevés vízzel felengedjük. Sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal meg babérlevéllel ízesítjük, és sűrű mártássá főzzük. Végül a babérlevelet kidobjuk, és a mártást a zöldségfélékre öntjük. Jól összekeverjük, ha kell, utánafűszerezzük, és még egyszer felforralva tálaljuk. (Van, aki a vöröshagymát, a padlizsánt, a paprikát, a cukkinit és a paradicsomot egymás után adagolva, de végül együtt süti meg.)
TOJÁSOS NOKEDLI
A vizet a sóval feltesszük forrni. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót. Fakanállal jól összedolgozzuk. Ha már egynemű, akkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. A nokedlit 2-3 adagban a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor feljött a víz felszínére leszűrjük, és a teflon bevonatú lábasban megolvasztott vajra dobjuk. Ha az összes nokedli a lábasban van, akkor átforrósítjuk és a felvert tojásokat több adagban hozzákeverjük. 2-3 percig forgatjuk csak, majd a tűzről levéve körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Kínálhatjuk friss idénysalátával, kovászos uborkával, de bármilyen savanyúsággal is.

hvg.hu
Bocskoros vargánya
A gombát alaposan megmossuk, felszeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A hagymát zsíron üvegesre pároljuk, azután a fűszerpaprikával elkeverjük. Hozzátesszük a vargányaszeleteket, megsózzuk. Fedő alatt, takaréklángon előbb megpároljuk, végül zsírjára sütjük. Ha kész, hozzáadjuk a fokhagymát meg a tejfölt, és az egészet összeforraljuk. Ropogós, friss kenyérrel, forrón tálaljuk.
Zalai sült káposzta
A káposztát egyszer vízzel felengedjük, és erősen kinyomjuk. A szalonnát szeletben kisütjük, majd kiszedjük. Zsírjára rádobjuk a tepertőt, és jól átforrósítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, a sült szalonna szeleteket, sózzuk. Fedő alatt kb. egy óra alatt készre sütjük. Plusz folyadék, zsír nem kell hozzá, mert elég, ami a tepertőből kiolvad. Sütés közben sűrűn keverjük meg, mert a káposzta hajlamos odaégni.
Amíg a káposzta készül a sütő rácsán, hajában megsütjük a jól megmosott burgonyát, majd tálba szedve ruhával letakarjuk. Így a héja felpuhul, és az asztálnál mindenki könnyen megpucolja. A tányérra kockázva szedjük rá a sült, tepertős káposztát.

Nem fogyókúrás, de igazi hagyományos Zala és Vas megyékben ismert étel.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés