Bejelentkezés

Vesevelő

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
2

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésvelő , 4 db sertésvese , 2 kávéskanál pirospaprika , 1/2 dl olaj , 1 nagy fej vöröshagyma , só
Vesevelő
Vesevelő

Elkészítés

A veséket lapjában kettévágva éles hegyes késsel - én esküszöm a széles pengéjű séfkésre - kioperálom a fehér inas részeket belőlük, és 1-2 órán át hideg vízben áztatom egyszer-kétszer cserélve rajtuk a vizet.



A veséket 2-3 mm vastag szeletekre, a hagymát apróra vágom.



Olajat lábosba, hagymát üvegesre, vesét, pirospaprikát rá, fedő alatt sóval 20-30 percig főzni, majd bele a velőt, amit 1/2-1 cm-esre felkockáztam, forralni együtt még 5 percig.



Sós vízben főtt krumpli és savanyúság a mellé való.



További hasonló receptek

Vegetáriánus lasagne
A káposztát megmossuk, négybe vágjuk, kimetsszük a torzsáját, majd csíkokra vágjuk a levelét. A megtisztított sárgarépát durvára reszeljük. A kétféle zöldséget forró sós vízben 2 percig blansírozzuk, majd lecsepegtetjük.

A felhevített vajon 5 percig pároljuk az összezúzott fokhagymát, a vékony csíkokra vágott zsályát, a sárgarépát és a káposztát. Sóval, frissen őrölt borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

A mártáshoz 2 evőkanálnyi vajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet. Állandó keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a zöldséglevest. Mérsékelt tűzön 8-10 percig főzzük, majd belekeverjük a tejszínt. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

A maradék vajjal kikenünk egy tűzálló sütőformát. Felváltva belerétegezzük a tésztát, a zöldséget és a mártást. A tésztával kezdjük, és a mártással fejezzük be. Végül rászórjuk a kétféle sajtot, majd a lasagnét 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
Rántott Kelkáposzta
A kekáposzta fejet megtisztítom öreg leveleitől, megmosom, és kettévágva ételízesítős vízben előfőzöm. (A levét felhasználom másnap kelkáposzta krémleveshez) Akkor jó, ha az erek is megpuhultak, de még nem annyira puha, hogy teljesen szétessen.
Kihülés után szétszedem óvatosan. A nagyobb leveleket négyrét hajtom, a kissebbekbő kettőt hármat összefogva szeletszerű darabokat készítek. A sajtot releszelem, és a zsemlemorzsával összekeverem. Ha diót használok sajt helyett, akkor a darált diót keverem a morzsába. A tojásokat felverem, sózom. Ezután a főtt kelkáposzta “szeleteket” a szokásos módon panírozom: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Forró olajban kisütöm. Nem kell sokáig sütni, csak amíg a panír átsül, és szép, nem túl sötét színt kap.
A morzsába kevert sajt fínom ízt ad neki, a darált diótóval ugyancsak kellemes ízhatást érhetünk el.
Burgonyapürével, majonézzel vagy tartármártással tálalom, sokszor rántok mellé egyéb zöldségeket (karfiolt, sárgarépát, burgonyát, hagymát) vagy néhány szelet húst, de önmagában is megállja a helyét.
Kapros-juhtúrós sztrapacska
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd a kisült pörcöket kivesszük egy kevés zsírral, és meleg helyen tartjuk tálalásig. Közben a krumplit lereszeljük, és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz - tojást nem! -, hogy könnyű galuskatészta állagú legyen. A forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk a tésztát, és egy kicsit tovább főzzük, mint a normál galuskát. Hirtelen leöblítjük, és szűrőn tartjuk. Közben a füstölt szalonna megmaradt zsírját felmelegítjük, hozzáadjuk a tejfölt és juhtúrót. Ebből egy meleg, csomómentes masszát kell kapnunk. Ezt a masszát összekeverjük a lecsorgatott sztrapacskatésztával, megszórjuk bőven az apróra vágott kaporral, meglocsoljuk a maradék zsírral, és a tetejére szórjuk az összes kisült pörcöt. Forrón tálaljuk.
Mákos guba
Tejben felolvasztjuk a vaníliáscukrot, 2 evőkanál mézet (lehet porcukor is, de a méz finomabb és egészségesebb) és a vaj felét.
A kifliket szeletekre vágjuk, és meglocsoljuk a tejjel. Forgassuk kicsit meg a tálban, hogy mindenhol tejes legyen. A mákot keverjük össze a kevés citromlével, majd óvatosan adjuk hozzá ezt is a kiflikarikákhoz.
A maradék vajjal kenjünk ki egy jénai tálat, oszlassuk el benne a mákos kiflikarikákat, majd előmelegített sütőben, 170 C°-on, süssük 5-10 percig a gubát.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés