Bejelentkezés

Vesevelő

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
2

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésvelő , 4 db sertésvese , 2 kávéskanál pirospaprika , 1/2 dl olaj , 1 nagy fej vöröshagyma , só
Vesevelő
Vesevelő

Elkészítés

A veséket lapjában kettévágva éles hegyes késsel - én esküszöm a széles pengéjű séfkésre - kioperálom a fehér inas részeket belőlük, és 1-2 órán át hideg vízben áztatom egyszer-kétszer cserélve rajtuk a vizet.



A veséket 2-3 mm vastag szeletekre, a hagymát apróra vágom.



Olajat lábosba, hagymát üvegesre, vesét, pirospaprikát rá, fedő alatt sóval 20-30 percig főzni, majd bele a velőt, amit 1/2-1 cm-esre felkockáztam, forralni együtt még 5 percig.



Sós vízben főtt krumpli és savanyúság a mellé való.



További hasonló receptek

Sajttal sült cukkini tésztasalátával
A cukkinit megmossuk, leszárogatjuk, majd miután végeit levágtuk, törzsét kicsit ferdén, fél centi vastagon fölszeleteljük. A fűszeres sóval meg a borssal bedörzsöljük. Az olajat serpenyőben megforrósítjuk, és a cukkinit 4-5 perc alatt megsütjük benne. Félidőben megforgatjuk. Fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, majd tepsire kis halmokat rakunk belőle. 5-6 darab kerüljön egymásra. Mindegyikre másféle sajtot teszünk, amit forró sütőben 6-8 perc alatt ráolvasztunk. Többféle sajtosat teszünk minden tányérra. A tésztasaláta remekül kiegészíti ezt a fogást. Ehhez a tésztát enyhén sós vízben, a szokásos módon kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A zöldborsót és a kukoricát 2 evőkanál olajon, kissé megsózva megpároljuk. Az újhagymát földaraboljuk, a kígyóuborkát meg a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a borsóval és a kukoricával együtt a tésztába keverjük. Kerülhet bele más párolt vagy friss zöldség is. A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, a maradék olajon megfonnyasztjuk. A tejszínt meg a tejet ráöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, az origanóval fűszerezzük. Ha forr, a reszelt sajtot beleszórjuk 3-4 percig főzzük. Kevergetve hűlni hagyjuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Végül a zöldséges tésztával összekeverjük, de ha lehet, csak az utolsó pillanatban, különben a tészta mindet magába szívja.
Húsos rakott zeller tejfelben
A darált húst - lehet sertés vagy pulyka, tetszés szerint - összegyúrjuk egy kevés sóval és őrölt fehér borssal. A zellert megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, bő, sós vízben leforrázzuk, blansírozzuk. Egy kisebb tepsibe vagy tűzálló tálba lerakunk egy sor zellert. Ráteszünk egy réteg húst, amit vizes kézzel egy kicsit rá is lapogatunk. így folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart. A legfelső sor zeller legyen.

A tejfölt elkeverjük a kockákra vágott szalonnával meg a finomra vágott petrezselyem zöldjével, majd a zellertorony tetejére tesszük, jó vastagon. A rakottast 140-150 fokos sütőben 60 percig sütjük, amíg a zeller megpuhul és jól összeforrnak az ízek.
Resztelt csirkemáj
A csirkemájat megmossuk, félbevágjuk. Ha olyan csirkemájat kapunk, amit szívvel együtt adtak, akkor a szívet levesszük róla, és eltehetjük, majd később egy jó húslevesbe belefőzhetjük, vagy pörköltöt készíthetünk belőle. A lényeg, hogy ne a májjal együtt főzzük, mert hosszabb a főzési ideje. Mirelit csirkemájból is készíthetjük, ekkor azonban számolni kell a kiolvasztási idővel. Kiolvasztani úgy kell, hogy a tasakjából kiszedjük, és egy nagyobb lábosba beletesszük a fagyos májat, és kézmeleg vizet teszünk rá. Kb. fél óra alatt kiolvad, ekkor kivesszük a vízből, és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mintha friss májat vettünk volna A hagymát karikákra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük a karikákra szeletelt hagymát és jól megpiríjuk. Nem baj, ha egy kicsit meg is sül, de ne égjen meg. Amikor megpirult, beletesszük a csirkemájat, majd a pirospaprikát, és többször megkavarva addig sütjük, amíg a máj közepe is átsül. Ezt meg kell ugyan sütni, de nem jó túlsütni. Akkor finom puha, ha pont addig sütjük, amig - a csirkemájat, ha kettévágjuk - látjuk, hogy a máj közepe is átsült. Ha túlsütjük, akkor is nagyon finom, de így az igazi. Ízlés szerint sózzuk. Köretként párolt rizst adhatunk hozzá.
Töltött tök
A tököt megmossuk, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, magját eltávolítjuk, és kiskanállal jókora részt a húsából is kivájunk. Besózzuk, lecsurgatjuk, szárazra töröljük. Egy mély tálba pürészerűre szétnyomkodjuk a kivájt tök aprólékot, hozzáadjuk a durvára vágott diót, a reszelt citromhéjat, a finomra vágott petrezselymet, a konyakot, a tejben megáztatott és kifacsart zsemlét, és a gőz fölött megolvasztott sajtot, sózzuk és ezt egy egész tojjásal kikeverjük. Megtöltjük a két féltököt, egy kiolajozott tűzálló tálba tesszük, tetejét meghintjük reszelt sajttal és zsemlemorzsával előmelegített sütőben közepes tűznél körülbelül 35 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés