Bejelentkezés

Burgonyakrokett

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
2

Hozzávalók

  • 50 dkg áttört burgonya, 1 db tojássárgája, 10 dkg liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, só, szerecsendió, olaj
Burgonyakrokett
Burgonyakrokett

Elkészítés

A kihűlt burgonyát, a tojássárgáját, a lisztet és a zsemlemorzsát összegyúrjuk, megsózzuk, megfűszerezzük, és 10 percig állni hagyjuk. Morzsával meghintett gyúródeszkán hüvelykujjnyi vastag rúddá nyújtjuk, formázzuk, és kis hengerekre vágva, morzsában megforgatjuk. Bő, forró olajban kb. 4 perc alatt körös-körül ropogós pirosra sütjük, végül papírszalvétára szedve a felesleges zsiradékot leitatjuk róla.

További hasonló receptek

Medvehagymás rizs
1. a rizst felforrósított vajba öntjük, fehéredésig pirítjuk állandó keverés mellett
2. ráöntjük a 4 dl hideg vizet, megkavarjuk és lefedjük
3. ha felforr, levesszük a gázt, és néha kavarunk rajta
4. közben az új hagymát felkarikázzuk, vajon előpirítjuk
5. mikor már alig van víz rajta, beletesszük a sót, jól megkavarjuk, hozzáadjuk a félkész hagymát, és a medvehagyma leveleket felcsíkozva
6. majd levesszük a tűzről
7. 20 perc múlva a gőzben megpuhul a hagyma és már kész is

Jó étvágyat!
Zalai-Vasi Dödölle
Fél kg meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi, majd összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbra is főni tudjon), lassan beleöntünk kb. 0,25 kg búzalisztet, közben (egy erősebb) fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani. Egy-két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda. Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom. Ha kész a hagyma, zsírba mártott evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből, majd görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Az egyforma galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük ( figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz), a maradék hagymát rászedjük, és lassú tűzön, inkább szárítva - mindkét oldalán, piros, ropogósra sütjük. Frissen, forrón, tejfölözve tálaljuk, de a maradék hidegen, vagy újra felmelegítve is finom.

Köretként, többnyire szarvaspörkölthöz ajánlják.
Adható vadhús, vagy birkaételekhez mellé köretként.
Önálló fogásként fogyasztva hideg tejföllel kell meglocsolni, vagy csalamádéval, esetleg valamilyen idénysalátával fogyasztani.
Sok hagymával és pirított füstölt szalonnával is ízletes.
Tejfölösen elkészítve sajtot is reszelhetünk rá, vagy túróval tálaljuk.
Sokan vízben párolt aszalt szilvával kedvelik.


Lencsés rizs
1. mossuk meg a lencsét és tegyük fel főni
2. szűrjük le és tegyük fel újra főni tiszta vízzel
3. adjuk hozzá a lehéjazott és átpasszírozott paradicsomot, majd sózzuk és borsozzuk
4. majd adjuk hozzá a köményt, rizst, kevés meleg vizet és hagyjuk lassú tűzön főni
5. pirítsuk meg forró olajban a hagymát
6. tálalásként pedig locsoljuk meg a lencsés rizst az olajjal és a hagymával

Jó étvágyat!
Mandulás rizs répával
1. a rizst egy órára tiszta vízbe áztatjuk
2. sárgarépát lereszeljük, a mazsolát megmossuk és szárát leszedjük, a mandulát jó éles késsel elforgácsoljuk
3. a rizst leszűrjük majd teflonedényben az olajat felforrósítjuk
4. rászórjuk a rizst és folytonos keverés közben üvegesre pirítjuk
5. hozzáadjuk a sárgarépát, a mazsolát, a húsleveskockát, a mandula felét és a fűszereket
6. annyi vizet öntünk rá hogy ellepje, majd felforraljuk, és addig fõzzük, amíg az összes lé el nem forr

Jó étvágyat!

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés