Bejelentkezés

Tejszínes gombamártás

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
2

Hozzávalók

  • 1 csipetnyi só, bors, kakukkfű, bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl húsleves, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 30 dkg gomba, 3 evőkanál margarin, kevesebb mint 1 csipetnyi szerecsendió, rozmaring
Tejszínes gombamártás
Tejszínes gombamártás

Elkészítés

1. kevés margarinon megpároljuk a gombát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket

2. az elkészített levest ráöntjük a gombára és tovább pároljuk

3. a maradék margarinnal a liszttel rántást készítünk, hozzáadjuk a tejszínt és a gombára öntjük

4. összeforraljuk, és ha kész akkor tésztára vagy rizsre szedjük



Jó étvágyat!

További hasonló receptek

Rizskrokett
1. a gyorsrizs forró vízben 10-12 perc alatt megfőzzük
2. a hozzávalókat összekeverjük majd összegyúrjuk
3. lisztes kézzel henger formájúra gyúrjuk
4. forró olajban kisütjük

Jó étvágyat!
Knédli
Futtassa fel az élesztőt a cukros tejben.
Dolgozza össze a hozzávalókat, annyi vízzel, hogy kemény, formálható tésztát kapjon. Hagyja kelni lefedve egy órát. Formáljon 3 rudat a tésztából és hagyja kelni 20 percig. Egy knédlifőző lábosban (egy sima fazékba állítson bele egy micro rácsot) forraljon vizet. Amikor már nagyon gőzölög tegye a rácsra az egyik knédlit (a micro rácsra tegyen egy kis darab sütőpapírt), fedje le úgy, hogy legyen helye megkelni és a gőz ne illanjon el, gőzölje 20-25 percig, de ne érjen a vízbe. Vegye ki a gőzölőből, hagyja kicsit állni. Szeletelje ferdén, vizes késsel. Tálalja szaftos húsok köreteként, forrón. A knédlit mindig gőz fölött melegítse újra!
Zalai-Vasi Dödölle
Fél kg meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi, majd összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbra is főni tudjon), lassan beleöntünk kb. 0,25 kg búzalisztet, közben (egy erősebb) fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani. Egy-két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda. Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom. Ha kész a hagyma, zsírba mártott evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből, majd görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Az egyforma galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük ( figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz), a maradék hagymát rászedjük, és lassú tűzön, inkább szárítva - mindkét oldalán, piros, ropogósra sütjük. Frissen, forrón, tejfölözve tálaljuk, de a maradék hidegen, vagy újra felmelegítve is finom.

Köretként, többnyire szarvaspörkölthöz ajánlják.
Adható vadhús, vagy birkaételekhez mellé köretként.
Önálló fogásként fogyasztva hideg tejföllel kell meglocsolni, vagy csalamádéval, esetleg valamilyen idénysalátával fogyasztani.
Sok hagymával és pirított füstölt szalonnával is ízletes.
Tejfölösen elkészítve sajtot is reszelhetünk rá, vagy túróval tálaljuk.
Sokan vízben párolt aszalt szilvával kedvelik.


Sült hagyma
A meghámozott vöröshagymákat megtűzdeljük 3-3 szem szegfűszeggel. Zsírral vagy olajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé állítjuk. Ezután egyenletesen megkenjük a zúzott fokhagymával. A felolvasztott, de nem meleg zsírral vagy olajjal, a borral, a citromlével, pici sóval és őrölt borssal készült keverékkel leöntjük. A sütőben közepes hőfokkal 50 percig előbb lefödve sütjük, majd fedő nélkül 10 percig. Végül a tetejére szórjuk az apróra vágott petrezselymet. Melegen önálló ételként vagy köretként sült és párolt húsokhoz kínáljuk. Hidegen is kitűnő.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés