Bejelentkezés

Marharostélyos trombitagombás pürével

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 70 dkg marharostélyos, 2 evőkanál mustár, zúzott bors, só, néhány zsályalevél, 6 dkg trombitagomba, 40 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, őrölt bors, só, 1 dl tej, 1 evőkanál vaj
Marharostélyos trombitagombás pürével
Marharostélyos trombitagombás pürével

Elkészítés

A marhahúst szeleteljük fel, dörzsöljük be sóval, borssal, összevágott zsályával és mustárral. Öntözzük meg olajjal, hogy ne száradjon ki, és tegyük a hűtőbe, ott érleljük sütésig.

A megtisztított krumplit sós vízben főzzük meg, tegyünk a főzővízbe pár szem gombát is, hogy a pürénk illatos és zamatos legyen. A többi gombát kockázzuk apróra, és mielőtt a krumplit kivennénk a vízből, néhány percre azt is dobjuk a fazekunkba. Szűrjük le, és vajjal meg tejjel keverjük habosra. Legvégül dolgozzuk hozzá a pirított hagymát is. A kisütött rostélyossal tálaljuk.

További hasonló receptek

Kötbullar
1. két evőkanál zsiradékon megpárolunk egy fej apróra vágott vöröshagymát
2. egy tálban felverünk villával egy egész tojást
3. hozzákeverjük a tejet, a zsemlemorzsát és 5 percig állni hagyjuk
4. hozzáadjuk a sót, a csipet pirospaprikát, borsot, szerecsendiót, fél kg darált húst és jól összedolgozzuk
5. 2-4 cm nagyságú húsgolyókat csinálunk és kisütjük olajban
6. a lábosban kis zsiradékon megpirítunk 3 ek. lisztet, csipet cukrot és sót teszünk rá, majd felengedjük a vízzel és a tejszínnel
7. addig főzzük kevergetve, míg be nem sűrűsödik

Jó étvágyat!
Sült borjúszelet, gombás, zöldborsós mártással
1. fogjunk egy edényt, engedjünk bele vizet, adjunk hozzá sót és rakjuk bele főni a borsót
2. egy serpenyőben olvasszunk fel egy evőkanál vajat, és tegyük bele a megpucolt, szeletekre vágott gombát
3. öntsük rá a citromlevet is, és pároljuk meg
4. vágjuk szeletekre a húst, majd forgassuk bele a lisztbe, és süssük meg a maradék vajjal egy serpenyőben
5. szedjük ki a húsokat egy tálra, és tegyük a serpenyőbe a párolt gombát, a főtt borsót, a sherryt, és szórjuk bele a sót
6. főzzük össze őket, majd öntsük az egészet a húsra

Jó étvágyat!
Vadas
Vegyünk 50 dkg szeletelt marhahúst. A legjobb (szerintem) amelyik kis tálcákon fóliázva kelletti magát szeletekben. Vegyük meg, ha szép élénkpiros vagy sötét vörös, nincs rajta, körülötte csimbókokban faggyú, a felszíne nedvesnek tűnik. Ne vegyük meg, ha a felszíne kiszáradt, a színe fakó sötétbarna. Vegyünk 6 szál közepes sárgarépát. (Ne vegyünk túl nagyokat, mert azok általában szárazak, semmi lé nincs bennük, olyanok mint a szőlőkaró) és egy közepes fehérrépát. A zöldségeket pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra és tegyük bele őket egy akkora fazékba, hogy kényelmesen elférjenek. Dobjunk utánuk egy leveskockát. (Legjobb ehhez a marhahús ízesítésű.) Főzzük ezt az egészet addig, hogy a répák viszonylag puhák legyenek, húzzuk félre a tűzről és hagyjuk őket egy kicsit hűlni. Aztán vegyünk elő egy botmixert és nyomassuk bele a lábasba, pürésítsük azt ami benne van. Öntsünk hozzá még annyi vizet, ha szükséges, hogy az egésznek híg állaga legyen. Amikor ez megvan, dobjunk utána fél evőkanál sót, egy kevés darált borsot, és 3-4 babérlevelet. Ezeket a levélkéket semmiképpen se spóroljuk ki, mert különben nem lesz meg a jellegzetes íz. Mikor ezzel végeztünk, visszatesszük a vadas mártást a tűzre. Közben előveszünk egy serpenyőt, öntünk bele egy kevés olajat, épp csak hogy bevonja a serpenyő alját, és felforrósítjuk. A forró serpenyőre ráfektetjük a hússzeleteket, és elkezdjük pirítani őket. Mikor az egyik oldaluk megpirult, megfordítjuk és mindenhol szép pirosra sütjük. FONTOS: Azért csináljuk ezt, hogy a hús külső rostjai összezáródjanak és a szaftja belül maradjon. Ennek hiányában könnyen lehet, hogy a husi órák múlva is rágós marad, ízetlen lesz. Épp ezért a forgatáshoz használjunk lapátot, vagy húscsipeszt, de semmiképpen NE bökdössük villával, mert a lyukakon át elillan a lényeg. Mikor a szeleteket körbe pirítottuk, bele lapátoljuk őket a fortyogó mártásba és közepes vagy kis lángon főzni kezdjük, amíg a hús meg nem puhul. Akkor van kész, amikor a próbából tányérra kiemelt hússzelet szinte magától szétomlik. Az ehhez szükséges idő hús minőségétől függően változhat. Érdemes néhányszor megkeverni, nehogy odakapjon, és ha sok vizet elfő, utána adagolni. Mikor a hús megfőtt, félrehúzzuk a lábast a tűzről. Kihalásszuk a húsdarabokat a szószból, kiszedjük és kidobjuk a babérleveleket. Egy kis tálban csomómentesen elkeverünk egy evőkanál lisztet és egy evőkanál mustárt. Elkezdünk szép lassan vizet adagolni hozzá, miközben folyamatosan kevergetjük ezt a kenőcsöt. Addig hígítjuk amíg tejföl sűrűségű lesz. Ekkor a szószba folyatjuk, miközben folyamatosan belekevergetjük. Ha ez megvan, visszatesszük a tűzre, felforraljuk az egészet, és még néhány percig főzzük. Kóstoljuk meg, ízlés szerint adagoljunk még hozzá sót borsot vagy mustárt, amíg nem lesz az íz pont tökéletes. Visszapakoljuk bele a husikat és távol tartjuk tőle a lakótársakat. Általában spagettivel, krokettel, galuskával tálaljuk. Jó étvágyat! :)
Tatár Beefsteak
A bélszínt kétszer-háromszor átdaráljuk, hogy szinte kenhető pépet kapjunk. Ezután hozzákeverjük a tojássárgáját (20 dkg húshoz 1 sárgát), a lereszelt vöröshagymát, kevés mustárt, borsot, sót, olívaolajat, közben folyamatosan kóstolgatjuk. Aki szereti, tehet bele zúzott fokhagymát is. Apróra vágott petrezselyemmel, paradicsommal, kígyóuborkával díszítve tálaljuk. Érdemes egy napig érlelni, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal tálaljuk.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés