Bejelentkezés

Baklava-török édesség

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
0

Hozzávalók

  • 1. kg nagyon vékony réteslap
  • 800 gr durvára aprított mandulabél
  • 1 1/2-2 csésze morzsa
  • 1 1/2 csésze olvasztott vaj vagy oliva olaj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 3 kávéskanál fahéjpor
  • 1 kávéskanál szegfűszegpor
  • A sziruphoz: 2 kg cukor
  • 5 csésze víz
  • 1 citrom leve
  • 1/2 csésze konyak
  • Díszítéshez: szegfűszeg vagy egész mandula minden szelet közepébe dísznek
Baklava-török édesség
Baklava-török édesség

Elkészítés

Egy mély tálban jól összekavarjuk a mandulabelet, a cukrot, morzsát, fahéjat és szegfűszeget.

A vajat láboskában megolvasztjuk majd a tepsi alját kikenjük. Az első lapot rátesszük, megkenjük bőven az olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő lapot, így összesen 4 lap kerül a tepsi aljába. Egyenletesen ráterítünk nem vastagagon egy réteg tölteléket. Erre 2 lap kerül egymás között megvajazva, majd erre megint töltelék. Addig folytatjuk amíg elfogy a töltelék. Legfelül 4 lap legyen, megvajazva.

Éles késsel bevágjuk a kocka alakú szeleteket, és mindegyik közepébe egy mandulát vagy egy szegfűszeget helyezünk el dísznek. Kicsit meglocsoljuk vízzel, és forró sütőbe toljuk. 15 percig 200 fokon sütjük, majd lehúzzuk 160 fokra és pirosra sütjük.

Közben elkészítjük a szirupot, a hozzávalókat 5-7 percig főzve, kivéve a konyakot, amit a végén teszünk bele. Ahogy a pirosra sült baklavát kivesszük a sütőből rögtön le is öntjük a sziruppal.
http://sarti-info.hu /Judith receptje

További hasonló receptek

Klasszikus máglyarakás
Egy nagyobb, magasabb oldalú tepsit alaposan kikenünk vajjal . A szikkadt zsemléket kisujjnyi szeletekre daraboljuk. A tejet felforraljuk a 3 csomag vaníliás cukorral és 5 dkg vajjal. Kihűtjük. A tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáöntjük és összekeverjük a kihűlt tejjel. Az almákat meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük és 5 dkg vajon 2 evőkanál cukorral meg 1 kávéskanál fahéjjal megpároljuk. A zsemleszeleteket ketté osztjuk Az egyik adag mindkét oldalát megmártjuk a tojásos tejeben és belerakosgatjuk a tepsibe. Pár kanál tejet (annyit, hogy a fele azért megmaradjon a többi zsemléhez) még szétlocsolunk rajta. Néhány kanál baracklekvárral megpötyögtetjük. Rászórjuk a citromhéjas dió és a mazsola felét. Elegyengetjük rajta a párolt almát, erre szórjuk a maradék diót és mazsolát. A másik adag zsömleszeleteket is megmártogatjuk a tojásos tejben és elrendezzük az almás rétegen. Ha még maradt ki tej, rálocsoljuk. A lekvárral megkenjük a zsömléket és pici vajdarabkákat teszünk rá. Előmelegített sütőben, 4-5-ös fokozaton kb. 20 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. (Előfordul, hogy a felső zsemleréteg megpirul, ettől nem kell megijedni !) A tojások fehérjét egy pici citromlével és a 2 kanál porcukorral nagyon kemény habbá verjük. 2 evőkanálnyi lekvárt óvatosan elkeverünk benne és a habot a lekváros zsömlére simítjuk. Villával csíkosra mintázzuk és kb. 10 percre visszatesszük a forró sütőbe, hogy a hab is megpiruljon. Legalább langyosra hűtsük, úgy könnyebb darabolni. Kockákra vágva kínáljuk. Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom. Igény szerint a tetejére lehet porcukrot szitálni. A maradék adagonként mikróban is felmelegíthető. Ha vastagabbra szeretnénk a habot, tepsi helyett használjunk egy kisebb méretű, de jó magas oldalú jénai vagy más sütőtálat. A zsömle helyett készíthetjük szikkadt kiflivel vagy maradék, száraz kaláccsal is. Mazsola helyett nagyon finom bele a magozott meggybefőtt.
Kelt ostoros rétes
Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóval együtt tálban jól összedolgozzuk - még jobb, ha 2-3 percig dagasztjuk majd letakarva, meleg
helyen, úgy 45 perc alatt, a duplájára kelesztjük. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket: a margarint a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport is. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk és hat egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaós krémmel megkenjük - megnedvesített késsel a legkönnyebb azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát, lehetőleg minél több csavarással felhengergetjük. Hármas copffonással összefonjuk. Az így kapott két „kalácsot" egy kb. 30x20 centis, kivajazott, magas falú tepsi-
be fektetjük. Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem „fekszik el". 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35 percig sütjük.
kuglóf szárított gyümölccsel
A tojásfehérjét habbá verjük, a sárgáját a többi hozzávalóval (kakaón és gyümölcsön kívül) együtt jók kikeverjük, végül a habbal. A tésztát 2/3, 1/3 arányban elosztjuk, az 1/3-os részbe belekeverjük a kakaóport, a másik részbe pedig a szárított, apróra vágott gyümölcsöt. A kivajazott formába beleöntjük a sárga tésztát, majd nem egyenletesen a barnát. Előmelegített sütőben kb 150 fokon, légkeverésesen 50-60 percig sütjük. Magában is finom, de a legjobb lekvárral.
Brownie
A vajat,csokit felolvasztani,majd a cukrot bele keverni,majd egyenként a tojásokat,felváltva a hozzá szitált sütőporral elkevert liszttel. --Előmelegített sütőben 160 fokon, 20 percet sütni.Ha kihült lehet dekorálni,,,,,,;-) Tehettek még bele aprora vágott diót,mazsolát. Ezt az adagot egy 27 cm hosszú,18 cm széles,4 cm magas formába készithető.. Erika süteményei/ Facebook https://www.facebook.com/pages/Erika-Süteményei

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!