Bejelentkezés

Baklava-török édesség

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
0

Hozzávalók

  • 1. kg nagyon vékony réteslap
  • 800 gr durvára aprított mandulabél
  • 1 1/2-2 csésze morzsa
  • 1 1/2 csésze olvasztott vaj vagy oliva olaj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 3 kávéskanál fahéjpor
  • 1 kávéskanál szegfűszegpor
  • A sziruphoz: 2 kg cukor
  • 5 csésze víz
  • 1 citrom leve
  • 1/2 csésze konyak
  • Díszítéshez: szegfűszeg vagy egész mandula minden szelet közepébe dísznek
Baklava-török édesség
Baklava-török édesség

Elkészítés

Egy mély tálban jól összekavarjuk a mandulabelet, a cukrot, morzsát, fahéjat és szegfűszeget.

A vajat láboskában megolvasztjuk majd a tepsi alját kikenjük. Az első lapot rátesszük, megkenjük bőven az olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő lapot, így összesen 4 lap kerül a tepsi aljába. Egyenletesen ráterítünk nem vastagagon egy réteg tölteléket. Erre 2 lap kerül egymás között megvajazva, majd erre megint töltelék. Addig folytatjuk amíg elfogy a töltelék. Legfelül 4 lap legyen, megvajazva.

Éles késsel bevágjuk a kocka alakú szeleteket, és mindegyik közepébe egy mandulát vagy egy szegfűszeget helyezünk el dísznek. Kicsit meglocsoljuk vízzel, és forró sütőbe toljuk. 15 percig 200 fokon sütjük, majd lehúzzuk 160 fokra és pirosra sütjük.

Közben elkészítjük a szirupot, a hozzávalókat 5-7 percig főzve, kivéve a konyakot, amit a végén teszünk bele. Ahogy a pirosra sült baklavát kivesszük a sütőből rögtön le is öntjük a sziruppal.
http://sarti-info.hu /Judith receptje

További hasonló receptek

Lengyel diós
A tészta alapanyagaiból könnyen kezelhető tésztát készítünk. 2 cipót formálunk belőle, és fél óráig pihentetjük. Utána elnyújtjuk, és az egyik lapot kisütjük.

A tészta másik felét kizsírozott tepsibe tesszük. Rásimítjuk az előzőleg felfőzött és kihűtött tölteléket, és forró sütőben megsütjük. Kisülés után vagy forró lekvárral, vagy sűrű, főzött karamellkrémmel megkenjük, ráhelyezzük az előzőleg kisütött lapot, tetejét porcukorral megszórjuk. Másnap szeleteljük.
Francia narancsos szelet
Sütés kb. 200 °C-on

A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük. A narancsot forró vízben megmossuk, a héját lereszeljük, majd a liszttel, a keményítővel és a sütőporral összekeverjük, és a tojásmasszához adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a langyos margarinnal a tésztához keverjük. A forma alját kikenjük, beleteszünk egy pergamenpapírt, amit margarinnal meglocsolunk, és vágott mandulával behintünk. A tésztát rátöltjük a mandulás alapra, és a tetejét elsimítjuk. A süteményt kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. A narancslevet szitán átszűrjük, és a citromlével meg a cukorral összekeverve kissé felmelegítjük. A süteményt tálra borítjuk, a papírt lehúzzuk róla. Egy hurkapálcával több helyen beleszúrunk. A megmelegített narancslevet úgy öntjük rá, hogy a lyukakba befolyjon a lé, és a tészta beszívja. Tálaláskor porcukorral meghintjük.
Gombás rakott kifli
1. a kifliket felszeleteljük és tejbe áztatjuk
2. 2-3 perc után kinyomkodjuk és olajos tepsibe rakjuk
3. a felkockázott gombát zellerlevéllel megpároljuk, sózzuk, borsozzuk
4. a kifli tetejére szórjuk
5. megszórjuk sajttal, tejföllel és kb 30 percig sütjük

Jó étvágyat!
Túrókrémes szolotorta
A babapiskótát 7.5 dkg mandulás csókkal együtt tinómra szétmorzsoljuk. A margarint megolvasztjuk, kissé kihutjük, majd a süteménymorzsával képlékennyé dolgozzuk. Kézzel a masszát tortatálra helyezett 26 cm átméroju tortakarimába nyomkodjuk, és kb. 30 percre hutoszekrényhe állítjuk. A megmosott, lecsöpögtetett, leszárított szölofürtökrol a bogyókat lecsipkedjük, és 15-15 dkg-ot kimérünk. A szoloszemeket félbevágjuk, a magokat hegyes késsel eltávolítjuk A zselatint hideg vízzel elkeverjük. Robotgép habverőjével a túrót 2 evőkanál citromlével, 7.5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük. A zselatint alacsony hőfokon feloldjuk, és óvatosan a krémbe vegyítjük. A tejszínt keményre felverjük, maid a habot a szolovel együtt a krémbe forgatjuk. A tortalapot a túrókrémmel megkenjük, és legalább 4 órára hutoszekrénybe tesszük. A megmaradt szoloszemeket először' a maradék citromlébe, majd a maradék cukorba forgatjuk. A maradék mandulás csókol szétmorzsoljuk. A tortát fogyasztás elott a cukrozott szoloszemekkel és a mandulás morzsával díszítjük.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!