Bejelentkezés

Baklava-török édesség

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
0

Hozzávalók

  • 1. kg nagyon vékony réteslap
  • 800 gr durvára aprított mandulabél
  • 1 1/2-2 csésze morzsa
  • 1 1/2 csésze olvasztott vaj vagy oliva olaj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 3 kávéskanál fahéjpor
  • 1 kávéskanál szegfűszegpor
  • A sziruphoz: 2 kg cukor
  • 5 csésze víz
  • 1 citrom leve
  • 1/2 csésze konyak
  • Díszítéshez: szegfűszeg vagy egész mandula minden szelet közepébe dísznek
Baklava-török édesség
Baklava-török édesség

Elkészítés

Egy mély tálban jól összekavarjuk a mandulabelet, a cukrot, morzsát, fahéjat és szegfűszeget.

A vajat láboskában megolvasztjuk majd a tepsi alját kikenjük. Az első lapot rátesszük, megkenjük bőven az olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő lapot, így összesen 4 lap kerül a tepsi aljába. Egyenletesen ráterítünk nem vastagagon egy réteg tölteléket. Erre 2 lap kerül egymás között megvajazva, majd erre megint töltelék. Addig folytatjuk amíg elfogy a töltelék. Legfelül 4 lap legyen, megvajazva.

Éles késsel bevágjuk a kocka alakú szeleteket, és mindegyik közepébe egy mandulát vagy egy szegfűszeget helyezünk el dísznek. Kicsit meglocsoljuk vízzel, és forró sütőbe toljuk. 15 percig 200 fokon sütjük, majd lehúzzuk 160 fokra és pirosra sütjük.

Közben elkészítjük a szirupot, a hozzávalókat 5-7 percig főzve, kivéve a konyakot, amit a végén teszünk bele. Ahogy a pirosra sült baklavát kivesszük a sütőből rögtön le is öntjük a sziruppal.
http://sarti-info.hu /Judith receptje

További hasonló receptek

Túrós lepény
1. a cukrot és a tojássárgáját habosra verjük
2. hozzáadjuk a vaníliás cukrot, vajat, lisztet, tejfölt és a túrót
3. összeforgatjuk az egészet
4. felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és ezt is hozzáadjuk
5. kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és 180 fokon megsütjük

Jó étvágyat!
Reszelt túrós
1. A tésztához valókat egy tálban összegyúrjuk. Két egyforma részre osztjuk (érdemes megmérni:) 2. Elkészítjük a túrókrémet: a hozzávalókat alaposan összekeverjük. A felvert tojásfehérjét a végén óvatosan keverjük hozzá. 3. Közepes méretű, magas falú tepsit margarinnal kikenünk, kilisztezünk és a tészta egyik felét belereszeljük (nagy lyukú sajtreszelőn). Villával lazán egyenletesre igazítjuk a morzsalékot. (nem kell lenyomkodni!) 4. Rátesszük az elkészített túrókrémet. 5. A tészta másik felét ráreszeljük a tetejére. (itt is óvatosan eligazítjuk, hogy sehol ne látszódjon ki a túró töltelék) 6. Előmelegített sütőben (180 C°)2 kb. 35-40 percig sütjük. Amikor már finom illat terjeng, és a sütési ido is közel lejárt,tűpróba! :) Ha langyosra hűlt, porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat! :)
Püspökkenyér
A tojássárgáját és a cukrot kikeverjük, majd belerakjuk a lisztbe forgatott gyümölcsöt és a lisztet.
A végén hozzáadjuk a felvert tojás fehérjét, majd kivajazott, lisztezett őzgerincformában 30-35 percig sütjük.

Diót, mogyorót is szórhatunk a kenyérbe.

Jó étvágyat hozzá!
Lekváros leveles
A leveles tésztához a hozzávalókból tésztát gyúrunk és hűtőbe téve lehetőleg több órát pihentetjük. Felhasználáskor kinyújtjuk és többször meghajtogatjuk, hogy a levelesség kialakuljon.
Az előhajtogatott leveles tésztát legegyszerűbb esetben töltsük meg lekvárral, de tehetünk bele akár darált diót, diós lekvárt, mákot vagy akármilyen más tölteléket is.
Kisütés után gazdagon porcukrozva tálaljuk.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!