Bejelentkezés

Baklava-török édesség

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
0

Hozzávalók

  • 1. kg nagyon vékony réteslap
  • 800 gr durvára aprított mandulabél
  • 1 1/2-2 csésze morzsa
  • 1 1/2 csésze olvasztott vaj vagy oliva olaj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 3 kávéskanál fahéjpor
  • 1 kávéskanál szegfűszegpor
  • A sziruphoz: 2 kg cukor
  • 5 csésze víz
  • 1 citrom leve
  • 1/2 csésze konyak
  • Díszítéshez: szegfűszeg vagy egész mandula minden szelet közepébe dísznek
Baklava-török édesség
Baklava-török édesség

Elkészítés

Egy mély tálban jól összekavarjuk a mandulabelet, a cukrot, morzsát, fahéjat és szegfűszeget.

A vajat láboskában megolvasztjuk majd a tepsi alját kikenjük. Az első lapot rátesszük, megkenjük bőven az olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő lapot, így összesen 4 lap kerül a tepsi aljába. Egyenletesen ráterítünk nem vastagagon egy réteg tölteléket. Erre 2 lap kerül egymás között megvajazva, majd erre megint töltelék. Addig folytatjuk amíg elfogy a töltelék. Legfelül 4 lap legyen, megvajazva.

Éles késsel bevágjuk a kocka alakú szeleteket, és mindegyik közepébe egy mandulát vagy egy szegfűszeget helyezünk el dísznek. Kicsit meglocsoljuk vízzel, és forró sütőbe toljuk. 15 percig 200 fokon sütjük, majd lehúzzuk 160 fokra és pirosra sütjük.

Közben elkészítjük a szirupot, a hozzávalókat 5-7 percig főzve, kivéve a konyakot, amit a végén teszünk bele. Ahogy a pirosra sült baklavát kivesszük a sütőből rögtön le is öntjük a sziruppal.
http://sarti-info.hu /Judith receptje

További hasonló receptek

Vaníliás kifli
A tészta összetevőit (60 dkg liszt, 30 dkg sertészsír, 1 egész tojás, 6 dkg porcukor, 2 evőkanál tejföl 20%-os) összegyúrom. A 3 dkg élesztőt 1 teáskanál cukorral pici tejben felfuttatom és ezt is hozzáadom a masszához.

A töltelék lehet mák, dió, lekvár, gesztenye.

Nagyon vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd 8 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. Belerakjuk a tölteléket, összetekerjük és tepsibe tesszük. Fél órát kelesztjük. Közepesen meleg sütőben sütjük világosra. Sülés után még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk. Óvatosan bánjunk vele, ne törjön.
Szilvás Gombóc olajban sütve
A burgonyát alaposan megmossuk, héjában megfőzzük, és lereszeljük. Amikor teljesen kihült, hozzáadjuk a tojásokat, pici sót, alaposan eldolgozzuk és kinyújtjuk. Ilyenkor javíthatunk az állagán pici liszttel és tejjel, csak ne legyen túl sok. A kinyújtott tésztát felkockázzuk, a batyúkba fél szem szilvát, vagy kiskanálnyi lekvárt teszunk, és gombócokat formázunk. Vigyázzunk, hogy alaposan zárjuk le, mert az olajban esetleg fröcskölhet a kifolyt lé. A gombócokat morzsába hempergetjük lazán,, és bő olajban forgatva sorban kisütjük, világos aranybarnára. Fahéjas cukorrla meghintve tálaljuk.
BOSZORKÁNY MÁGLYA
A tejet meglangyosítjuk, a vanília cukrot és a porcukrot beletesszük. A cukros tejbe belemártogatjuk a babapiskótákat és egy jénai tál aljára pakoljuk őket. Majd gesztenye masszát reszelünk rájuk. A csokit megolvasztjuk és elfelezzük. Az egyik felét hígítjuk egy kis tejjel, úgy hogy öntetsűrűségű legyen. Ezzel a csokiöntettel meglocsoljuk a gesztenyés réteget. Majd cukros tejszínhabot kenünk rá. A tetejét elsimítjuk és a maradék olvasztott csokival díszítjük!
sport szelet
A darált kekszet a kakaóporral összekeverjük. Egy edényben a margarint a cukorral és a tejjel lassan összemelegítjük, annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. Ezt összekeverjük a kakaóporral elkevert darált keksszel és hozzáadjuk a rumot. Jól összekeverjük és egy lapos tepsibe nyomkodjuk. Kihűlés után a csokimázzal leöntjük, majd hűtőbe tesszük. Hidegen szeleteljük.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!