Bejelentkezés

Az ősi Magyar Cipó receptje a Csallóközből...

“Szent őseink nyomában maradva, mert legyen úgy minden ahogyan az régen volt” A gútai Gőgh Család kedvenc kenyérreceptje...

6 darab közepes méretű berecki krumplit  / pityókát / -  jó öklömnyi legyen ám! – megpucolunk, és sós vízben megfőzünk. Kenyéradó gabonafajtáink a Kárpát- Medencénkben: a szép Csallóközben – Gútán, és a Nagyalföld rónaságán Tótkomlóson a legkiválóbb, így szerezzünk be erre az alkalomra, 3 kg gútai fehér lisztet és 6 kávéspohárnyi teljes kiőrlésű tótkomlósi rozslisztet. Finom régi szitánkon mindkettőt jól szitáljuk át kétszer is! Amennyiben nincsen eltéve az előző sütésből kovászunk, akkor sietve 5 dkg friss élesztőt 1,5 dl langyos vízben futtassunk fel, és egy jó púpozott kiskanál cukrot is adjunk hozzá a leges-legvégén. Így sokkal jobban kihozza az ízeket, mindabból amit eddig sikerült összekevertünk,- de ez vonatkozik minden sütésre, főzésre is. A sósat egy picit cukrozni, az édeset egy picit sózni kell. Gútán a kolbászt és a szalámit is megcukrozzák egy picit, mert így íze sokkal jobb illetve vágási felszíne mindíg fényesebb lesz.

 

A liszttel széjjelmorzsoljuk a krumplikat, és ezt követően ízlés szerint megsózzuk. (1- maximum 1.5 evőkanál só kell hozzá. Ne tegyünk hozzá többet!!) Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos vízzel keverve gyúrjuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A dagasztást mindaddig folytatjuk, amíg a tészta „pöfögve és röfögve” – puffogva – hólyagosodni nem kezd, és teljesen le nem válik – (végre) – a kezünkről. / ez nem több idő mint kb. 10 perc/ Minimum 2 órán keresztül langyos helyen kelesztjük, majd mikor megkelt, lazán átgyúrjuk, és négy részre osztjuk. Kerek cipókat formálunk. (Amennyiben nagy veknit készítünk kemencében, úgy egybe kell gyúrnunk tésztánkat.) A cipókat kiolajozott sütőpapírra helyezzük, majd betesszük a tepsibe. Kenyerek közé olajjal megkent alufóliát is tehetünk. A sütőt 220˚C fokra előmelegítjük miközben cipóinkat még legalább fél órán át  hagyjuk a tepsiben keleszteni, letakarva konyharuhával, abrosszal. A sütés megkezdése előtt a sütő aljába, egy fém edénybe (lábasba) meleg vizet teszünk. Sütés előtt a cipók tetejét kereszt alakban, esetleg egy felső sarlót formázó hosszabb; vagy oldalát egy a deszkával párhuzamosan húzott kanyarítással bemetsszük, és vizes ecsettel megkenjük. Ezek hatására „nyílik” ki kenyerünk oly szépre, ami kétszer soha nem lehet egyforma, mindig más és más alakzatával örvendeztet meg bennünket. Kenyérkéinket a sütőben 20 percig 220˚C fokon, majd további 40-50 percig 180˚C fokon sütjük. Amikor kivettük a forró és gőzölgő cipóinkat a sütőből, teljes felszínét azonnal kenjük át még egyszer a vizes ecsettel. Nagymamám egy kis bögrébe egy kevéske tojásfehérjét is tett, ettől fényesebb a kenyér haja. Amennyiben már meg tudjuk fogni, farácsra,- ha nincsen: poharakra – helyezzük, és úgy hagyjuk tovább hűlni. Ezen „kemencényi” 4 darab gútai ősi magyar cipó legalább három napig elegendő egy hat tagú, (4 gyermekes) igaz magyar családnak. Azt ugye el sem kell mondanom, hogy egy régi jól tapasztott, illetve – jól megrakott – és elkészített búbos kemencében milyen cipó sülhet? Kukoricaszárral előfűtve, azt széleibe tolva, majd akácparázzsal jól befűtve, kenyerünk olyan lesz amilyet kevés honfitársunk szelhet meg manapság. Tegyünk ellene! Amikor a kenyeret kiveszik a kemencéből és annak patkáján hagyják meghűlni, nos akkor teszik be a kemence közepére a rétest, és mellé a lángost egy-egy tepsivel. Mindkét tepsi ott hűlhet ki, miután finom ropogósra sült. Nem lesz baja, hiszen a gyermekeink hamar sietnek azt frissiben elfogyasztani, mihelyst értesülnek elkészültükről.

Jó étvágyat!

Dr. Gőgh Gábor László

Restaurant Video Guide

< >

Van egy jó recepted?

Legfrissebb receptek

< >

SZÉP kártya elfogadóhelyek

< >

Kövess minket a Facebookon is !!!

Hírlevél

Hírek,érdekességek,receptek,programok,első kézből!

Név
E-mail
Feliratkozás

hírdetés

Koktélok

< >

hírdetés

Hirdetés